"Egy város, amit úriemberek építettek úriembereknek" - Avagy ilyen a pezsgő Valletta

Valletta tulajdonképpen egy nemes barokk város kicsinyített mása, ami magába zárja valóban kozmopolita identitását. A valódi lényegét is adja ennek a rendkívüli európai úti célnak, amit a történelem, a művészet és a kultúra egyvelege jellemez. A falakból is ez az összetettség árad városszerte, és szinte felszínre tör a földből. Érdemes akárcsak egy hétvégére is felkeresni, hiszen - köszönhetően a Wizz Air és a Ryanair közvetlen járatainak - mindössze 2 órányi repüléssel elérhető.

Egy város, amit úriemberek építettek úriembereknek

Amikor Jean Parisot de la Valette nagymester lefektette a város első alapkövét 1566-ban, új hivatalos székhelyet akart létrehozni a Szent János Lovagrend számára. A lovagok a hivatalos Citta’ Umilissima (a Legalázatosabb Város) nevet adták a helynek, majd a lélegzetelállítóan szépséges és fenséges kertjei, palotái, fogadói és templomai miatt Európa uralkodóházai hamarosan a Superbissima (Legbüszkébb) névre keresztelték. Az “egy város, amit úriemberek építettek úriemberek számára” néven is közismert Valletta tökéletes helyszínt nyújt egy rövid európai kikapcsolódáshoz.

Elegáns épületek, pazar terekkel

Már a város bejárata is impozáns látvánnyal fogad: a neves építész Renzo Piano tervei alapján és felügyelete mellett 2014-ben átadásra került a City Gate, a város kapuja az új Parlament és Opera épületegyüttesével. A város hálójellegű utcahálózata kettészeli a félszigeten lévő dombot, amire elegáns, derékszögű területek épültek, pazar terekkel, amelyek az ország számos fő közigazgatási épületeinek adnak helyet - itt található az Auberge de Castille, a St. James Cavallier Kreatív és Művészeti Központ is.

A South Streeten a Szépművészeti Múzeum hívogatja a látogatókat, míg a főútvonal mentén, a Republic Streeten egymás után sorakoznak az elegáns üzletek és kávéházak, és egy Edward-korabeli virágosbódé a felbecsülhetetlen értékű barokk drágakőhöz, a Szent János Társkatedrálishoz vezet. Ez a katedrális ad otthont többek között Caravaggio híres, Szent János lefejezése című freskójának. Egyedülálló koncerteket és színházi előadásokat láthatunk a lovagok által épített Manoel Színházban és a lenyűgöző Sacra Infermeria épületében - ez a régi Lovagrend kórházépülete, ma a Mediterrán Konferencia Központ nevet viseli.

Új életre kelt főváros

A 2018-as Valletta Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően Valletta új életre kelt. A főváros pezsgő napközi élete este is tovább pezseg. Számos régi épület megújult, többük új funkciót kapott megőrizve barokk stílusát, jellegzetes máltai báját. Így többek között gasztronómiai központ lett az Is-Suq tal-Belt-ből, hajdani piacból. A MUZA projektnek köszönhetően tovább bővült a XXI. század minden igényét felülmúló vizuális és interaktív technikával felszerelt Szépművészeti múzeum, útjára indult a Design Klaszter.

Számos „palazzo” boutique hotel, miniatűr múzeum, kiállító- és előadóterem nyílt meg, benépesítve a hajdani vigalmi negyedet, a Strait Street-et és környékén. A modern kulturális és művészeti negyedben számos étterem, bár, klub és találkozóhely várja az idelátogatókat késő estig. TIPP: ha erre járunk, feltétlenül keressük fel a Bridge Bart és környékét!

Változatos programok egész évben

Vallettában és környékén egész évben egymást érik a programok. Januárban a barokk zene kedvelőit örvendezteti a Nemzetközi Barokk Fesztivál, míg február végén Máltán is nagy színes forgataggal ünneplik a karnevált. A felvonuló karneváli menetben számos karneváli kocsi, a színpompás jelmezekbe és maszkokba öltöző táncosok százai ünnepelnek Valletta utcáin. A gyerekek karneváljába minden kicsi becsatlakozhat. Az 5-napos, hihetetlenül látványos esemény messziről vonzza a látogatókat.

Április végén a Nemzetközi Tűzijáték Fesztivál színezi fényesre Vallettánál a Nagykikötő felett az éjszakai égboltot. Májusban a divat világa parádézik a Malta Fashion Weeken. Júliusban Valletta bejárata előtt az Isle of MTA hozza lázba a fiatalokat ingyenes, szupersztárokat felvonultató, évente ismétlődő megakoncertjével. Nyáron festák sora éri egymást minden hétvégén, amit sör- és borfesztiválok, nemzetközi művészeti fesztivál és a nemzetközi szinten is jegyzett Malta Jazz Festival tesz változatossá.

Szeptember végén a szomszédos Birgu város gyertyafényes fesztiválja a Birgugfest és a Birgu by Candlelight ünnep vonzza a tömegeket, amit a máltai fehér éjszakák a Notte Bianca követ. Október végén a Nagykikötőből startol a vitorlások egyik legrangosabb mediterrán versenye a Rolex Middle Sea Race. November végétől pedig karácsonyi fényárban és szabadtéri jászol kiállításokban gyönyörködhetünk a város utcáin, terein.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak