Átok ül a szeretet ünnepén? Három magyar városban is kidőlt a közös karácsonyfa

Vasárnap szerte az országban viharos széllökésekről érkeztek bejelentések, három településen még a közös karácsonyfa is felborult a szélsőséges meteorológiai jelenség következtében.

Megadták magukat a karácsonyfák

A tegnapi napon a viharos széllökéseké volt a főszerep: szinte az egész ország megsínylette a szélsőséges időjárási jelenség következményeit, három magyar településen azonban még a közös karácsonyfák sem élték túl a szélrohamokat.

Baján a városőrség észlelte, hogy a közös karácsonyfa a széllökések következtében kidőlt. A Duna szálló kamerája rögzítette, hogy a fa kevéssel virradat előtt adta meg magát. A meteorológia szolgálat 56km/órás szelet jelzett, 80km/órás széllökésekkel: ez nagyon ritka, ilyesmire nem lehet számítani. A szél kitépte a földből a három rögzítő drótkötelet, a fenyőt pedig derékba törte azon a gyengébb ponton, ahol a rögzítés miatt meg kellett faragni - írják a város honlapján.

Kaposváron vasárnap reggel 9 óra előtt óriási reccsenéssel dőlt ki a város karácsonyfája a Kossuth téren. Közvetlenül a tartó felett tört ketté. A Kossuth tér szerencsére üres volt, így nem sérült meg senki. A karácsonyfa kidőlésének előzménye az volt, hogy 10 nappal ezelőtt megdőlt a fa a nagy esőzések alatt. A vasárnap reggeli szeles időt már nem bírta - közölte a kpsvr.hu.

Nyíregyházán szintén próbára tett a fa állóképességét az ítéletidő, s a fenyő végül ezen a településen is kidőlt. "A viharos időjárás sajnos a fát is megtépázta, a rendkívül erős szél miatt tört el és dőlt ki a helyéről" – nyilatkozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hírportálnak Petró Árpád, a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezetője. "Reggel óta azon dolgozunk, hogy a fenyő visszakerülhessen a méltó helyére, ugyanis szerencsére megmenthető, nem kell új karácsonyfát keresnie a városnak. A fát két méteren visszagallyaztuk, így kerülhet újra a helyére. Ebben a katasztrófavédelem munkatársai segítenek egy hatalmas daru segítségével, és az a célunk, hogy a karácsonyfában hétfőn már újra gyönyörködhessenek a belvárosban sétálók" - tette hozzá Petró.

Fotó: 123rf

Az 1920-ban vásárolt műfenyő ugyan évről évre egyre törékenyebb lesz, és kissé meg is kopott a történelem viharos évtizedei során, eszmei értéke természetesen felbecsülhetetlen.

Leadfotó: 123rf

Oldalak