Meghökkentő adatok: valójában ennyi magyar dolgozik a szabadsága alatt

Egy új reprezentatív felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként használják fel a magyarok a nyári szabadságukat. Kiderült, hányan tudják akadálymentesen és egyszerűen függetleníteni magukat néhány napra a munkájuktól, és kik azok, akik e téren nehézségekbe ütköznek.

Így gazdálkodunk a szabadságunkkal

A Profession.hu - a 2014-ben és 2019-ben végzett kutatását megismételve - az idén júniusban online kérdőíven, reprezentatív munkavétellel felmérte a nyári szabadságok felhasználását.

A közlemény szerint a válaszadók - az átlagos évi 29 nap szabadságukból - összesen 13 napot terveztek kivenni az idei nyári szezonban. Míg 2014-ben a megkérdezettek 37 százaléka utazott el, addig ez az arány 2019-re 60 százalékra, az idén pedig 65 százalékra nőtt. A felmérés szerint tízből hat munkavállaló egyszerűen ki tudja venni szabadságát, minden tizedik válaszadó érezte úgy, hogy ebben különböző tényezők akadályozzák.

A munkavállalók többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadság alatt, csupán harmaduknak kell pótolni a távoltöltött idő alatt felgyűlt feladatokat az aktuális teendőik mellett. A rendelkezésre álló fizetett szabadnapokat tízből négy munkavállaló hosszabb turnusokra osztva használja fel, jellemzően egy hétnél hosszabb időre elutazva, megközelítően ennyien törekszenek rövidebb programok tervezésére, 35 százalékuk pedig csak 1-2 szabadnapot vesz ki egyszerre - írják a közleményben.

Melózni nyaralás alatt?

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2