Utazás

Másfél évszázad után fejtették meg, hová tűnhetett az üresen hánykódó szellemhajó legénysége

1872 decemberében veszett nyoma a Mary Celeste nevű hajó legénységének, és bár azóta számos magyarázatkísérlet született a rejtély nyomában, a University College London kémikusai most egy minden eddiginél szilárdabb lábakon álló elméletettel jelentkeztek.

Egyszer csak köddé váltak

A Mary Celeste nevű kísértethajó másfél évszázados históriája 1872. december 5-én vette kezdetét. Ezen a napon talált rá a brit Dei Gratia a az Azori-szigetek közelében magányosan hánykolódó hajóra. A Dei Gratia kapitánya, David Morehouse tisztában volt vele, hogy a Mary Celeste nyolc nappal korábban indult útnak Olaszország felé. Csakhogy amikor az emberei átkutatták a hajót, legnagyobb meglepetésükre üresen találták a fedélzetet. A legénység minden tagja nyomtalanul felszívódott, a hajóban csupán a használati tárgyaikra bukkantak rá. A Mary Celeste-en hozzávetőleg fél évre elegendő élelmet, vizet, sőt tekintélyes mennyiségű ipari alkoholt is tároltak, a legénység valamely nehezen megmagyarázható, rejtélyes oknál fogva mégis úgy határozott, hogy elhagyja a hajót.

Természetesen nem kellett sok idő ahhoz, hogy kezdetét vegyék a legénység későbbi sorsával kapcsolatos - olykor igencsak merész - találgatások. Kézenfekvő magyarázatnak tűnt, hogy a Mary Celeste fedélzetét mentőcsónakokba szállva hagyhatták el, azt azonban senki sem tudta megmondani, hogy mégis hová vezethetett az útjuk, miután búcsút intettek a hajónak. Azóta kereken százötven év telt el, a teóriagyártás pedig még ma is virágzik. Sokak szerint bűncselekmény történhetett a Mary Celeste-en, egyesek viszont úgy hiszik, természetfeletti jelenségek zajlottak a hajón. Persze van ennél szilárdabb lábakon álló emlélet is.

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, tudd meg, mi lett a legénység sorsa!

Oldalak

Utazás