Luxustúra Hitler módra

Extrém túrákról naponta hallani, a németországi Hitler-túra azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, mindamellett, hogy a bizarr kaland nagy népszerűségnek örvend a borsos ár ellenére is.

Németország 2011-ben az extrém kalandok kedvelőinek kedvez, ugyanis jó pénzért mindenki részt vehet a Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása címmel bemutatott Hitler-túrán, melynek során a résztvevők végigjárhatják a német diktátor életének legfontosabb állomásait, világrengető döntéseinek helyszíneit. A túra ötlete két brit történészé, Nigel Jones és Roger Moorhousé volt, a tiltakozások és rosszallások ellenére pedig a luxusútnak nagy sikere van, gyakran egész családok fizetnek be a filléresnek nem nevezhető túrára.

Hitler életének felelevenítéséhez „csupán” 600 ezer forintra lenne szükség, ami rengetegnek tűnik pár helyszín meglátogatásáért, a szervezők viszont a kalandorok luxuskörülményeiről is gondoskodtak, hogy a legnagyobb kényelemben élvezhessék ki a náci kor felidézését.

A látnivalók

A túra során ellátogathatunk Hitler és a náci párt életének meghatározó helyszíneihez a kezdetektől a párt bukásáig. A résztvevők megnézhetik az 1923-as sörpuccs helyszínéül szolgáló fogadót, a Sasfészket, ahol a nacionalista párt tagjai Hitler vezetésével eltervezték programjukat és összefoglalták ideológiájuk célkitűzéseit. Ám a náci vezető szörnyűséges tetteit - többek között a Holokauszt tervét - nem a Sasfészekben, hanem a tóparti villájában eszelte ki, így a túra a villát és Hitler szülővárosát, Braunaut és Berchtesgadent is érinti. A kalandorok ellátogatnak a berlini Holokauszt Emlékközponthoz és a sachsenhauseni koncentrációs táborhoz is, hogy végül Hitler öngyilkosságának helyszínével fejeződjön be a nem mindennapi körút.

A túra feltétele

A két történész a támadások ellenére rendőrségi engedélyt kapott a túra lebonyolítására, azzal a feltétellel, hogy a részt vevőknek a nyolc napos út előtt pszichológiai vizsgálatokon kell megfelelniük. Szigorú ellenőrzéseken mennek keresztül, hogy kiszűrjék a náci aktivistákat és szimpatizánsokat, megelőzve a túra lehetséges veszélyeit. A neonáci aktivisták kockázata persze így is fennáll, bár elég csekély az esély, hogy az extrém túra tragédiába torkolljon, hiszen a kalandtúrát inkább nagycsaládosok, illetve a náci kor iránt érdeklődők látogatják, mintsem bosszúálló náci katonák.

Luxuskörülmények

A szervezők nem csak az izgalmas helyszínekről, hanem a kifogástalan ellátásról is maximálisan gondoskodtak, nem hiába nevezik luxusútnak a náci túrát. A látogatókat luxusbusz szállítja egyik helyről a másikra, de a nyolc napon át tartó túra során a szállások sem hagynak kivetnivalót maguk után, hiszen Münchenben, Berlinben és Nürnbergben négycsillagos hotelekben szállásolják el az extrém kalandok kedvelőit. Emellett a túra nem csak helyszínlátogatásból és városnézésből áll, a kalandorok lehetőséget kapnak kikapcsolódni, szórakozni és vásárolgatni is, amit a 2400 eurós díj alapján valószínűleg nagy bőszen meg is tesznek.

A németországi luxusutazás egyébként nem Nigel Jones és Roger Moorhouse fejéből pattant ki először, az 57 éves amerikai Eric Loerke már évek óta szervez angol nyelvű náci túrákat Münchenben, melynek során végigjárják azokat a helyszíneket, melyek Hitler és a náci párt életében sorsdöntő jelentőséggel bírtak.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!