Lenyűgöző látnivalók a Tisza-tónál

A Tisza-tó Magyarország keleti régiójában, Heves megye délkeleti részén található. Ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava, de mára kiterjedt ökológiával rendelkezik. Az Alföld hatékonyabb vízellátása miatt került kialakításra, de a feltöltést követően a Balatonhoz képest vonzóbb árainak köszönhetően egyre több turista kezdte el látogatni. Lassan strandok, szálláshelyek jelentek meg, ma pedig már számos látnivaló, szórakozási, kikapcsolódási lehetőség várja az erre járókat.

Madárrezervátum
A Tiszafüredi Madárrezervátum a Világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Park egyik legszebb, legértékesebb része. A nem mindennapi, ám érzékeny élővilág megtekintése csak szervezetten, felügyelettel történhet. Cserébe azonban egy Európában is egyedülálló madárvilágba nyerhetünk betekintést. Érdemes tehát befizetni egy szervezett csónaktúrára, mely önmagában is hatalmas élmény, az út pedig csodás víztükrökön, hinarasokon, holtágak és nádasok mentén vezet. Láthatunk gémet, kócsagot, kerecsensólymot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát és olyan különlegességek tárulnak szemünk elé, mint a tündérrózsa, vízitök, tündérfátyol.

Vízi Sétány
A Tisza-tó ritkaságait nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük, erre egy 1500 méter hosszú, gyönyörű sétány áll rendelkezésre. A kezdőpontra egy, a közeli Poroszlóról induló 20 személyes hajóval jutunk el. Tempótól függően a túra körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe, de érdemes a lehető legtöbb időt eltölteni ebben a csodás madárparadicsomban. Már csak azért is, mert madárvárták, megfigyelőhelyek, kilátók tarkítják az utat, és ha elfáradtunk, a pihenőszigetek egyikén is eltölthetünk egy kis időt. A sétány bejárása ötletes és élményekkel teli program családosoknak is, babakocsival és kerekes székkel is teljesíthető.

Szélmalom
A Karcag település szélén található nevezetesség a terület egyik legértékesebb műemléke. A szélmalom holland típusú, a 19. század közepén épült, korábban működő tizenegy testvéréből már csak ez az egy áll. A téglából készült építmény négyemeletes, nagyon jó állapotban van mind a külseje, mind a belső berendezései, a malomkövek, malomkerekek is. Ha kíváncsiak vagyunk történetére, forduljunk a szélmalom mellett lakó gondnokhoz, aki szívesen mesél róla. Az ipari műemlék megtekintéséhez azonban telefonos bejelentkezés szükséges.

Robin KalandSziget
Március környékén újra megnyitja kapuit a tiszafüredi Robin Kalandpark, ami a Tisza-tó lenyűgöző élővilágának megismerése és a környék műemlékeihez tett látogatás után aktív pihenésre is lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hely, ahogy neve mutatja, valóban egy szigeten terül el kürölbelül 18 hektáron, ez hazánk egyetlen vízzel körülvett kalandparkja. A területén találhatóak kötélpályák, de van itt mászótorony, íjász- és minigolfpálya, ezen kívül kipróbálhatunk olyan vízi csodabogarakat is, mint a vízikenguru, a water walker vagy a vízicsopper. Az itt töltött nap tehát kalandos élményeket ígér, és az adrenalinszint-emelkedés is garantált!

Oldalak

Sztárok
Csütörtök este lezajlott az Anya jól van (?) konferencia, amit a Femcafe és a P&A Productions az anyai kiégés prevenciójának és megsegítésének érdekében hozott létre. Az eseményre elfogadta...
Lifestyle
Nincs annál kellemetlenebb, mikor a legnagyobb szükség idején az embernek lövése sincs arról, hogyan kell használnia a vécét.
Fashion&Beauty
Amikor bekukkantunk egy nő szekrényébe, valószínűleg rengeteg farmernadrágot találunk, melyeken mind más és más méret van jelezve, mégis ugyanolyan jól állnak a gardrób tulajdonosának. Vajon miért...