Van még egy Lánchíd Európában, kísértetiesen hasonlít a budapestihez - fotó

Bár oroszlánok nem őrzik a "kapuit", a budapesti Lánchíd ikertestvére bizony kísértetiesen hasonlít a mi nevezetességünkre.

Bemutatjuk a Lánchíd idősebb ikertestvérét

Korábban már írtunk róla, hogy létezik még egy Budapest a világon, egész pontosan Amerikában, legutóbb pedig rábukkantunk a Lánchíd ikertestvérére, ami az egyik angliai város látképét szépíti meg. A nevezetesség kísértetiesen hasonlít a magyar verzióra, és nem véletlenül, hiszen mindkét változatot ugyanaz az ember, William T. Clark tervezte. A marlow-i átjáró egyébként idősebb, 1832-ben adták át, a miénket pedig 1849. november 20-án (először).

Marlow Lánchíd

Hasonlóságok és különbségek

Első ránézésre egyértelműen szembetűnő a két nevezetesség közötti hasonlóság. Egyik a Temze, másik pedig a Duna fölött ível át. A marlow-i a korábban a helyén álló fahíd pótlására készült, miután elődje összeomlott, a budapesti változatot pedig - mint ismeretes - a második világháborúban felrobbantották a németek, így 1949-ben újra átadták. Az angliai verziót nem tarkítják oroszlánok, egy viszonylag letisztultabb dizájnnal rendelkezik a fehér láncokkal, tartókábelekkel. Az itthoni szerintünk egyébként még így is szebb, de nyilván elfogultak vagyunk.

Fotó: Wikipédia

Oldalak

  • 1
  • 2