Megvan az első két ország, ahová már biztosan utazhatunk magyar védettségi igazolvánnyal

Minderről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a Facebookon.

"Újabb lépést tehetünk a normalitás irányába"

Két ország már biztosan elfogadja a magyar védettségi igazolványt. Szerbiával és Montenegróval megszületett a megállapodás az utazáshoz nélkülözhetetlen dokumentum kölcsönös elismeréséről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a saját Facebook-oldalán. Szijjártó hozzátette: ha az oltási program a mostanihoz hasonló dinamizmussal halad előre, akkor nemsokára elmondható, hogy már 4 millió magyar állampolgárt sikerült beoltani, s ezáltal megvédeni őket a koronavírus-fertőzéstől.

Fotó: 123rf

"Újabb lépést tehetünk tehát a normalitás irányába, ami lehetővé teszi, hogy egyes országokkal megállapodjunk az állampolgáraink karantén- és tesztmentes utazásáról "- írta Szijjártó a Facebook-bejegyzésében, majd hozzátette: "A mai napon Nikola Selaković szerb és Đorđe Radulović montenegrói külügyminiszter kollégával megállapodtunk arról, hogy oltási igazolványainkat kölcsönösen elismerjük és így a beoltottak holnaptól szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, illetve Magyarország és Montenegró között. Minderről megkezdtük az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is, amint ezek révbe érnek, azonnali tájékoztatást adunk."

Fotó: 123rf

Délelőtt elfogadták az uniós vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet - a fejleményről a Femcafe.hu is beszámolt.

Magyarországon is elkezdődött a vakcinafejlesztés: már izolálták a vírust, hamarosan oltóanyaggyárat hoznak létre Debrecenben, Müller Cecília pedig már azt is elárulta, milyen technológiát használnak majd a hazai vakcina előállításához.

Leadfotó: 123rf

Oldalak