8000 katona, 520 ló, 130 harci szekér: íme a rejtélyes kínai agyaghadsereg titka

Csin Si Huang-ti, a Kínát egyesítő első császár nem bízta a véletlenre a halála utáni védelmet – olyan hadsereget készíttetett, amit vele együtt temettek el, hogy lelkét a túlvilágon is óvják majd hű szolgái, akiktől azt remélte, a figurák majd életre kelnek.

Az első császár félelme

Csin Si Huang-ti Krisztus előtt 246-ban került trónra, mindössze 13 évesen – az uralkodás csínját-bínját azonban hamar eltanulta, hiszen 36 éves császársága során kegyetlen tetteket követett el, a történelem könyörtelen uralkodóként tartja számon. Nevéhez azonban számos olyan intézkedés is kapcsolódik, amely elősegítette a birodalom egységessé formálását: létrehozta például a kínai nagy falat, 7500 kilométer hosszú úthálózatot építtetett ki, amely országutak összekötötték a távoli tartományokat a fővárossal, valamint egységesítette a súly- és hosszmértékegységeket is, és megteremtette a későbbi hivatalos írásrendszer alapjait. Nevét azonban sokan mégsem reformjai, sokkal inkább agyaghadserege miatt ismerik: tudvalevő, hogy a császár rettegett a haláltól és igen babonás volt. Éppen ezért tartózkodási helyét tilos volt felfedni, nehogy merénylet áldozata legyen – még saját palotájában is félt, minden nap másik szobában aludt és varázslókat fogadott, akik az örök élet forrását kutatták számára. Hatalmas síremléket építtetett magának, hogy ezzel is biztosítsa helyét a másvilágon – ennek volt része az agyaghadsereg, amely a Li-hegynél található. Galériánkat átlapozva érdekességeket olvashatsz a rejtélyes szobrokról, amelyeknek titkát a mai napig számos legenda övezi.

Az agyaghadsereget a császár azért építtette, hogy az életnagyságú katonák, zenészek, akrobaták, lovak és harci szekerek őrizzék Csin Si Huang-ti sírhelyét, valamint átkísérjék őt a túlvilágra és segítség őt a további uralkodásban.
Kattints a további képekért!

Ha egy galéria van, amit ma megnézel, ez legyen az!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!