Utazás

Kína műholdat küldött a Hold túlsó oldalára

Műholdat indított útnak a Hold túlsó oldalához Kína szerdán – írja az MTI. A 1,2 tonnás Csüecsiao-2 nevű eszköz kommunikációs hídként fog működni a földi műveletek és a Hold tőlünk távol eső oldalára tervezett jövőbeni küldetés között.

A Hold rejtett oldala

A szatelitet és két miniatűr műholdat, a Tientu-1 és -2-t szállító, Hosszú Menetelés-8 elnevezésű rakéta az állami média közlése szerint a déli Hajnan sziget tartományból indult el. A Csüecsiao-2 a Hold körül fog keringeni, és jeleket továbbít majd a várhatóan májusban induló, történelmi Csang’o-6 küldetésnek. A Csang’o-6 robotmisszió célja, hogy mintákat nyerjen egy ősi medencéből, ezzel először szerezve anyagot a Hold rejtett oldaláról.A nevezett műhold emellett a 2026-ban induló Csang’o-7 és a 2028-ban induló Csang’o-8 holdmisszió közvetítő platformjaként is szolgál majd.

A kínai tervek szerint 2040-re a Csüecsiao-2 egy olyan műholdrendszernek lesz a része, amely kommunikációs hídként szolgál majd a legénységgel ellátott holdi küldetésekhez és más bolygók, például a Mars és a Vénusz felderítéséhez is. A Tientu-1 és Tientu-2 miniatűr műholdak pedig teszteket végeznek majd a konstelláció kiépítéséhez. A műholdrendszer emellett kommunikációs, navigációs és távérzékelési támogatást is nyújt majd a Hold déli pólusára tervezett kínai kutatóállomás számára.

A Nova-C leszállóegység már szerdán elindul a Hold felé, és ha minden jól megy, jövő hét csütörtökön fog landolni.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.
Lifestyle
Ha nem is mérgesedik el minden, egy hosszabb mosolyszünetre egészen biztosan számíthatsz. A veszekedés hevében inkább gondolj át mindent kétszer.