Utazás

Elképesztő, mennyivel zsugorodott Kína népessége két év leforgása alatt

A demográfusok szerint többféle okra vezethető vissza a Kínában megfigyelhető népességfogyás.

Alacsony születésszám, magas halálozási ráta

Kína népessége rekordalacsony születésszámmal és az 1974 óta legmagasabb halálozási rátával 2023-ban már a második egymást követő évben csökkenő tendenciát mutat, mely demográfusok szerint többféle okra vezethető vissza - írja az MTI.

A kínai statisztikai hivatal közlése szerint, a kínai lakosság száma 2023-ban 2,08 millió fővel, azaz 0,15 százalékkal 1,409 milliárd főre csökkent, mely jóval meghaladja a 2022-es 850 ezer fős népességcsökkenést.

A közleményből az is kiderül, hogy az újszülöttek száma 5,7 százalékkal 9,02 millióra csökkent; ezer főre vetítve 6,39 születés volt, ami a 2022-es 6,77 születéssel ellenben rekordalacsony születési rátát eredményezett.

Az ENSZ szakértői szerint ez hosszú távon azt eredményezheti, hogy Kína népessége 2050-re 109 millióval csökkenhet.

Richard McGregor, a Lowy Intézet Kelet-Ázsiáért felelős vezető munkatársa december 11-én a Corvinus Egyetemen tartott előadást a Hszi Csin-ping-korszakról. Az eseményt az ausztrál nagykövetség és a Corvinus Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke szervezte.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Lifestyle
A nyár közeledtével mindig többekben merül fel a vágy, hogy egy kis testmozgással előcsalogassák addig elrejtett hasizmaikat. A legjobb pedig, hogy nem is kell túlzottan megerőltetned magad ehhez!
Lifestyle
A szúnyogok csapkodása helyett inkább ültess és hagyd, hogy a növények végezzék el munkát helyetted!
Sztárok
Kevesen tudják, hogy a Marvel-filmek szépségének, a 39 éves Scarlett Johanssonnak van egy ikertestvére, aki nemcsak szívdöglesztően fest, hanem igazi jótét lélek is.