Kihagyhatatlan látnivalók Párizsban

Párizs megér egy misét, Párizs a fények városa, Párizs a divat fővárosa, Párizs a konyhaművészet hazája, Párizs a művészetek, kiállítások otthona - sok minden szól a francia főváros mellett, ám a legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk meg mit nyújt ez a sokoldalú város.

Párizsnak sok arcát megismerhetjük, ha gyalogosan - tömegközlekedéssel - barangolunk a városban, a régi emlékművektől kezdve a felhőkarcolókon át minden megtalálható ebben a nagyvárosban. Érdemes tájékozódni utazás előtt a múzeumok, templomok nyitva tartási idejéről, vannak ugyanis szünnapok, valamint minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a fizetős látnivalókba. Lássunk pár olyan érdekességet, melyek egy párizsi kirándulás alkalmával kihagyhatatlanok.

Eiffel-torony
Párizsról mindenkinek először az Eiffel-torony jut eszébe. Nem volt könnyű sorsa az építménynek: először is nagy ellenkezések útján épülhetett fel, később villám csapott bele, ócskavas kereskedők többször is eladták, majd Hitler is le akarta bontatni, és fegyvereket gyártatni belőle. Ám azóta elég sikeres, ez a világ leglátogatottabb fizetős látványossága, megépítése óta több mint 200 millió ember ment fel a toronyba.

Jó tudni:
Az első két szintre lépcsőn és lifttel, a 3. szintre csak lifttel lehet feljutni. Az ár ettől is függ, a felnőtt jegy 5 és 14 euró között mozog. 24 év alatti fiataloknak és gyerekeknek van kedvezmény. Minimum 1 órás sorral számoljunk, de ha a 3. szintre is szeretnénk felmenni, akkor további sorral kell számolni. Minden óra első 10 percében (sötétedés után) a sárga világítású Eiffel torony fehér szikrázó fényben pompázik.

A Louvre Múzeum
A Louvre múzeum a világ egyik legérdekesebb, legnagyobb és leghíresebb múzeuma. Itt található a híres Mona Lisa és a Milói Vénusz, de számos Delacroix, Tintoretto, Raffaelo festmény, szobrok otthona a múzeum. 1989-ben építették hozzá a múzeumhoz a 666 üveglapból álló, 21 méter magas üvegpiramist, mely mára a múzeum jelképévé vált. Az épületet Napóleon újíttatta fel, és múzeumot rendezett be benne, melyet a polgári forradalom óta látogathat a köznép.

Jó tudni:
Az építmény, egyrészt méretének, másrészt az igen sok látnivalónak köszönhetően 1 nap alatt is csak felületesen járható körbe, de segítségünkre lehet a bejáratnál kapható térkép a múzeumról. Keddenként zárva. Belépőjegy 10 euró, 26 éven aluli EU-s állampolgároknak ingyenes.

Sacré-Coeur
Párizs legmagasabb pontján, a 130 m magas Montmartre-on terül el a Sacré-Coeur, mely a porosz-francia háborúban elesett francia katonák emlékére épült, kiknek lelki üdvösségéért máig imádkoznak itt. 234 lépcsőn, vagy libegővel juthatunk fel a dombtetőre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Párizsra.

Jó tudni:
A templomba ingyenes a belépés. Remek a hangulata ennek a negyednek, számos híres művész élt és alkotott itt, például Picasso, Van Gogh, Monet. Mindemellett Amélie útját is követhetjük.

Notre-Dame
1163-ban tették le a Notre-Dame alapkövét, ám a francia forradalom majdnem teljesen elpusztította, de az 1800-as évek közepén sikeresen újjáépítették. Nagyorgonáját a világ egyik legjobb hangszerének tartják.

Jó tudni:
A katedrálisba ingyenes a belépés, de a tornyokba fárasztó lépcsőzéssel (402 lépcső!) felmehetünk körülbelül 8 Euro-ért. (26 éven aluli EU-s állampolgároknak ingyenes). A Notre-Dame előtt található Franciaország 0-s kilométerköve.

Champs-Élysées
A Champs-Élysées végén áll Párizs legismertebb diadalíve, mely a napóleoni háborúkban elesett katonáknak állít emlékművet. Arc de Triomphe 51 méteres magasságával és 45 méteres szélességével a világ 2. legnagyobb ilyen jellegű építménye.

Jó tudni:
Lifttel, vagy 284 lépcső megtétele után csodás kilátás nyílik a sugárutakra, a belépő 9 euró.(26 éven aluli Eu-soknak ingyenes).

Természetesen nagyon sok látnivaló kimaradt, de remélhetőleg mindenkinek kedve támadt meglátogatni a francia fővárost, és saját szemével meggyőződni e híres építmények varázslatosságáról. Hiszen nem véletlenül forgattak és forgatnak itt számos filmet, videoklipet, és nem véletlenül sétál Adele a Szajna partján, Amélie pedig a Montmartnál.

További kihagyhatatlan látnivalók:
Moulin Rouge, Pompidou központ, Szajna (és hídjai), Saint Chapelle, Musée d'Orsay, Montparnasse, Opera Garnier, Invalides, Panthéon, Palais Royal, Jardin du Luxembourg.

Oldalak

Sztárok
Több generáció is felnőtt Lucy Maud Montgomery csodálatos könyvein, melyek közül aztán sokból film, vagy éppen sorozat is készült. Ilyen volt az Anne a Zöld Oromból is, mely éveken éveken át tárta...
Utazás
A feladvány egyáltalán nem komplikált, a versenyzők többségének mégis feladja a leckét. Te megbirkózol vele?
Fashion&Beauty
Az Oscar-díjas amerikai színésznőt a közelmúltban meg is vádolták azon a címen, hogy szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát. Lawrence most maga vetett véget a találgatásoknak.