Hol mire kell figyelni: hőség és zivatarok miatt is adtak ki figyelmeztetést keddre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére figyelmeztetést adott ki. Van, ahol a hőség és a zivatarok is problémát okozhatnak.

Keddi időjárás előrejelzés

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Főként az ország északkeleti harmadán lehet helyenként erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott néhány helyen zápor, zivatar is kialakulhat. A déli szél több helyen lesz élénk, a Dunántúlon időnként erős. Emellett zivatarok környezetében is előfordulhatnak átmenetileg erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között valószínű.

Keddi veszélyjelzések

Az OMSZ az alábbi figyelmeztetéseket adta ki a magyar megyékre. 25 fok feletti napi középhőmérséklet várható Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A hőség miatt második fokú riasztást adott ki Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyékre. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű.

Ezekben a megyékben várható a legmelegebb, itt harmadfokú a veszélyjelzés a hőség miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyékben a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakul.

Zivatar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben figyelmeztetnek, itt elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés is előfordulhat.

Izgalmas kutatásra vállalkoztak a New York Egyetem szakemberei.

Fotók: OMSZ / met.hu; leadfotó: 123rf.com

Oldalak