Itt az idei első hőhullám: ekkorra tehető a kánikula csúcsa

Fokozatosan melegszik az idő a héten, jön az idei első tartós hőhullám. A hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet, helyenként már 35 Celsius-fok feletti csúcsértékeket is mérhetnek.

Keddi időjárás előrejelzés

Kedden sok napsütésre számíthatunk. Napközben északnyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk, illetve a Tiszántúlon kevés gomolyfelhő is képződhet. Az északkeleti, keleti határszélen egy-egy futó zápor kialakulhat. Az északias szél a keleti országrészben időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 29 fok között várható – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A hosszúra nyúlt tavasz után, ez már jelentős mértékű felmelegedés, de lesz még ennél sokkal nyáriasabb is az idő!

Jön az igazi nyári kánikula

A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Azt írták: a kánikula kezdete – országszerte 30 fok feletti csúcsértékekkel – péntekre tehető, de már csütörtökön is sok helyen lesz 30-32 fok. Az előrejelzés szerint a hétvégén már 35-36 fokos maximumokat is mérhetnek, és helyenként a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

A jelenlegi prognózisok szerint vasárnap estétől, hétfőtől felfrissülést hozó zivatarok érkezhetnek – tették hozzá, de megjegyezték, hogy a frissülés mértéke még teljesen bizonytalan.

Már nyitnak az európai országok, de a vakcinaigazolvánnyal való utazás szabályai csak később lesznek egységesek. Összeszedtük, hogyan lehet a legnépszerűbb célországokba utazni.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak