Kávé etikett – Avagy hogyan rendelj kávét, ha külföldre utazol
Pár fontos tanács amely segít abban, hogy kávét rendelj a helyi nyelven, és megtanulj néhány mulatságos tényt a kávékultúrákról a világ minden tájáról.
Olaszország
Így rendeld meg a kávéd:
Un caffè per favore!
Kávé kultúra:
A kávé szerves része az olasz kultúrának, így ha nem ennek megfelelően viselkedsz, számíthatsz a csúnya tekintetekre. Ha ezeket szeretnéd elkerülni, és meg akarsz felelni az ottani kávé-protokollnak, ezeket jobb, ha észben tartod. Tejszerű kávét (cappuccino, espresso macchiato, latte macchiato) mindenképpen reggel fogyaszd, és akkor sem étkezés után. Ha meg szeretnéd tartani a méltóságod, ezeket a szabályokat mindenképpen tartsd be. Már csak azért is, mert Olaszországban, ha tejes kávét iszol garantáltan utolsóként kapod meg a kávéd, ugyanis az espresso elsőbbséget élvez, és még az utánad érkezők is hamarabb kapják meg a maguk kis tejmentes kávéját.
Kávé választása:
A szeretett eszpresszó elfogyasztható a nap bármely szakában, és Olaszország termeli a legjobbakat.
Fotó:Instagram/barguida
Finnország
Így rendeld meg a kávéd:
Yksi vahva ja musta kahvi kiitos! (ejtsd: Ook-see-vaha-va-yah-mus-ta-ka-vee-kee-toss)
A kávé kultúra:
Kevéssé kétséges, hogy a finnek nagyon szeretik a kávéjukat. Évente személyenként 12 kiló kávét fogyasztanak el, ezzel a teljesítménnyel pedig ők a világ legnagyobb kávéivói. A kávé ráadásul náluk a szociális interakció olyan fontos részét képezi, hogy törvény szerint a finnek tíz percig naponta kétszer kávészünetre jogosultak. Hmm… azért lennénk a helyükben.
Kávé választása:
Csinálj úgy, ahogy a finnek csinálnak! Rendelj magadnak egy erős, fekete kávét, melyet könnyű pörkölésű babokból készítenek.