Utazás

Mára már hagyományosan: István, a Király a Keszthelyi-öbölben

Visszatekintve a rendezvény elmúlt 3-4 évének alakulására, újabb rekord nevezés várható a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén.

István, a Király Kupa

Az elmúlt évek tapasztalata és az előzetes visszajelzések alapján minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton egyik legjelentősebb vitorlásversenyén, az István, a Király Kupán. Így reményeik szerint át tudnak lépni egy álomhatárt, és augusztus 20-án több mint 100 hajó indul a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért – mondta Gárdos Péter, a szervező, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi néhány évben indult igazi fejlődésnek. A népszerűség növekedésének egyik markáns oka, hogy a nyugati medence vitorlázói is ki vannak éhezve a regattákra, versenyekre és az azt követő parti eseményekre. Ezekből szép számmal akad a Balaton középső és keleti medencéjében, amelyek elérése Keszthelyről azonban sokszor nehézkes. A Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint talán ez az egyik oka, hogy a helyi rendezvény sokáig csak családias volt. Az elmúlt évek egyre nagyobb érdeklődését tapasztalva viszont minden esély megvan arra, hogy a Balaton egyik meghatározó vitorlás eseményévé nője ki magát az István, a Király Kupa. Ennek köszönhetően a Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet tölthet be a tó sportéletében.

vitorlás hajó verseny keszthelyi öböl

Rekordszámú jelentkezés

A verseny egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly rekordszámú jelentkezéssel zárult a nevezés: összesen 194 vitorlázó 74 hajóval vett részt a futamon. Az előzetes érdeklődés alapján idén ennél is több indulóra, vagyis minden eddiginél több hajóra és résztvevőre számít a KTC elnöke. A pénzdíjas versenyen az indulók ebben az évben a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért küzdenek majd, több hajóosztályban. A 13 órakor startoló versenyt annak is érdemes figyelemmel kísérnie, aki csak gyönyörködni szeretne az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen ennyi hajót egyszerre ritkán lehet látni a Keszthelyi-öbölben.

„Az elmúlt évtizedekben a Balaton nyugati medencéjében némileg háttérbe szorult a vitorlássport, különösen a nagyobb versenyek. Ezen szeretne változtatni a KTC. Ennek érdekében nemcsak a verseny népszerűsítésére, hanem annak közösségépítő erejére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak a támogatók, akiknek növekvő száma is azt jelzi, hogy évről évre erőteljesen nő a kupa presztízse. A szponzorok között ráadásul már nem csupán helyi cégek, hanem országos méretű vállalatok is megtalálhatóak. Mindez fontos visszajelzés számunkra” – hangsúlyozta Gárdos Péter.

vitorlás verseny balaton

Gasztroudvar és parti

Az idei program – amelyet Keszthely városa is támogat – egyik kiemelt eleme lesz az Élő Regatta Nagykoncert, de a szervezők készülnek ínyencségeket kínáló gasztroudvarral, italterasszal sőt hajnalig tartó DJ-s zenés partival. A KTC elnöke bízik benne, hogy folyamatos lesz a népszerűségnövekedés, és az István, a Király Kupa néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai és gasztrolátványossággá válhat.

Lead fotó, fotók: KTC

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Lifestyle
A Netflix jelenlegi filmje végre IMDb-n sem kapott éles lepontozást a közönségtől, szóval tényleg megéri majd bepróbálni.
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.