Időkép: a tél legmelegebb napja jöhet

A héten 16 fokot is mérhetünk.

Az utolsó hideg hónap

Februárt írunk már, ami azt jelenti, hogy a tél utolsó hónapjának indultunk neki - legalábbis hivatalosan, hiszen az utóbbi évekből kiindulva pontosan tudjuk, a naptári évszak nem egyenlő a meteorológiaival. Egyre inkább halványodnak az átmeneti szezonok, keveset van tavasz és ősz, illetve egyre hosszabbak a nyarak és a telek. A minap írtunk egy nagy, évszakos előrejelzést, de a friss adatok szerint már a héten beköszönt egy kicsit a meleg, akár 16 fokot is mérhetünk.

A tél legmelegebb napja jöhet

"A tél eddigi legmelegebb napja lehet a csütörtöki. Egy tőlünk északnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán egészen csütörtök délutánig meleg levegő áramlik hazánk térségébe. A meleget erős délnyugati áramlás szállítja hozzánk, így délnyugaton a korábbi melegrekord közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Már szerdán is sokfelé 10 fok feletti maximumokat mérhetünk, de a legmagasabb értékek a héten csütörtökön születhetnek, délen, délnyugaton 15-16 fok is lehet.

Délután főként északon, északkeleten várhatóan egy hidegfront miatt erős, viharos északnyugati szél veszi át a tavaszias időjárás helyét, péntekre pedig, ugyan még enyhe marad az idő, de pár fokos lehűlés érkezhet" - olvasható az Időkép előrejelzésében.

Keddi előrejelzés

A reggeli, délelőtti órákban országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd szakadozni kezd a felhőtakaró, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de a rétegfelhős részeken szitálás, reggel ónos szitálás is lehet.

Este érkezik egy melegfronti felhősáv, abból késő este gyenge zápor már lehet a Kisalföldön. A délies szél csak időnként élénkülhet meg napközben. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 5 és 8, míg a tartósan borult részeken 5 fok alatt alakul - írja az OMSZ.

Képernyőfotó, fotó, leadfotó: OMSZ, 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!