Utazás

Zöldág-járás és kalácsverseny: szuper húsvéti programok Csongrádtól Budapestig

Ha szeretnétek kimozdulni egy kicsit a családdal vagy a barátokkal húsvétkor, de még nem döntöttétek el, merre is mennétek szívesen, ez az 4 város csodálatos élményekkel vár titeket!

Húsvéti programajánló

Bár sokan szeretik otthoni sütés-főzéssel tölteni az ünnepi időszakot, nem kötelező a négy fal között maradni húsvétkor. Rengeteg város kínál gazdag programsorozatot a hagyományok kedvelőinek és a pihenni, szórakozni vágyóknak egyaránt.

1. Csongrád

A Tisza-parti városban, Csongrádon április 9-én vehetünk részt hagyományőrző programokon, melyeket a család minden tagja élvezni fog. A zöldág-járás, ételszentelés és hagyományos locsolkodás mellett kézműves és néptánc bemutatókat is láthatunk.

Fotó: Révész Gábor

A programsorozat délelőtt 9:30-kor kezdődik az Árendás Néptáncegyüttes bemutatójával, majd a Nagyboldogasszony-templomban folytatódik, ahol ünnepi szentmisén és ételszentelésen vehetünk részt. A délutáni programok 14 órakor kezdődnek, a legények Gulyás László, vándormuzsikus vezetésével vonulnak, majd a belvárosi házakban, Csongrád "szívében" a hagyományokhoz hűen locsolják meg a lányokat.

Fotó: Révész Gábor

A kézműves házakban is különböző hagyományőrző programokkal készülnek az ellátogató vendégeknek, a gyermekeket tojáskeresés és kézműves foglalkozás várja, aki pedig megéhezik, a gasztro- és kézműves udvarban rengeteg finomságot találhat. A résztvevők emellett tojást is festhetnek, táncra perdülhetnek a táncházban, korabeli ruhákban fotózkodhatnak és akár a kalácssütésben is segédkezhetnek. Ha színes élményekben gazdag ünneplésre vágytok, mindenképpen érdemes ellátogatni Csongrádra!

Fotó: Révész Gábor

2. Budapest

Budapest egyik legkedveltebb piaca, a Fény Utcai Piac szeretettel várja a kenyér szerelmeseit április 2-án délelőtt 10 órától. Az ingyenes Kenyérlelke Fesztiválon bemutatkoznak a legnépszerűbb pékségek, de találkozhatunk kistermelőkkel, részt vehetünk kalács-workshopokon és minőségi sonkák között is válogathatunk. Emellett pedig saját kalácsával bárki benevezhet a Húsvéti Kalácsversenyre, melyen neves zsűri értékeli az elkészült finomságokat. Az eseményt gyerekprogramok is gazdagítják és természetesen zenei fellépőkből sem lesz hiány, utcazenészek váltják egymást a nap során a színpadon.

Budapest emellett még több húsvéti fesztiválnak is otthont ad, az egészséges táplálkozás híveinek mindenképpen érdemes ellátogatni a Csak a Mentes Húsvéti Fesztiválra, melynek főszerepében természetesen az egészséges életmód áll. A fesztivált a RaM Színházban rendezik meg április első hétvégéjén, az eseményen pedig több, mint 50 mentes kiállító vesz részt. Találhatunk glutén-, laktóz-, cukormentes, paleo, vegán és bio termékeket egyaránt, valamint rengeteg előadáson vehetünk részt többek között az ételérzékenységek és az emésztéssel kapcsolatos problémák témájában. A rendezvényen tombolasorsolás is várható, így maga az élmény mellett akár még tárgyi nyereményekkel is gazdagodhatunk.

Szintén Budapesten rendezik meg a Húsvéti Sokadalom című programsorozatot, amely izgalmas és szórakoztató programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, április 7-9. között, Zuglóban, a Mogyoródi úti Sportpályán. A színpadon interaktív műsor várja a gyerekeket, akik több mesehőssel, köztük Harry Potterrel és a Bosszúállókkal is találkozhatnak. A gyermekek mellett azonban a felnőttek is jól szórakozhatnak, a rendezvény zenei fellépői többek között Tóth Andi, Cutris és DJ Dominique. A megéhező vendégeket pedig a gasztro kiállítók várják finom falatokkal a helyszínen.

Persze nem csak szabadtéri programokban fog bővelkedni a főváros. A Csodák Palotája is emlékezetes húsvéti programokat kínál, a budapesti élményközpont különleges és érdekes tojásos kísérletekkel varázsolja emlékezetessé az idei ünnepet. Kisebb és nagyobb gyermekes családoknak is tökéletes programlehetőség a hosszú hétvégére. A Csodák Palotája a tavaszi szünet minden napján szeretettel várja vendégeit, szokásos nyitva tartással, 10 és 19 óra között vehetünk részt a húsvéti foglalkozásokon.

3. Tiszafüred

Tiszafüreden április 2-án, vasárnap vehetünk részt a Tavaszi zsongás című programsorozaton, ahol többek között különböző tánccsoportok és zenekarok fellépéseit láthatjuk, kipróbálhatjuk a fotószínházat, a kicsiket pedig körhinta, logikai játékok és egy történelmi játszóház is várja.

Emellett különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehetünk, az állatsimogatóban pedig pihe-puha nyuszikat simogathatunk. Ha pedig ez még nem lenne elég, a gasztronómia szerelmeseinek is kedveznek, kézműves söröket, házi sajtokat és húsvéti füstölt árut is kóstolhatunk a helyszínen.

4. Győr

A Győri Állatkert április 6-11. között várja izgalmas húsvéti programokkal a látogatókat. Ha ti is imádjátok az állatokat, tökéletes húsvéti úti cél lehet a családnak. Amellett, hogy minden nap látványetetéseket és állatbemutatókat nézhetünk meg, húsvét vasárnap és hétfőn egy különleges pingvines tojásvadászaton is részt vehetünk Győrben, az alkotni vágyók pedig környezetbarát anyagokból készíthetnek nyuszis díszeket, tyúkanyót és húsvéti tojást. Ha igazán kalandos húsvétra vágytok az állatok társaságában, nektek is itt a helyetek!

Mutatunk egy húsvéti trükköt, ami imádni fogsz, sőt, a család és a vendégek is odáig lesznek érte!

Leadfotó: Unsplash

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A banán általában a fogyókúrázók mumusa, így ha le szeretnénk dobni magunkról néhány kilót, biztosan lekerül a fogyasztandó gyümölcsök listájáról. Ez a nő most meghazudtolta az eddigi tényt,...
Fashion&Beauty
Ennél apróbb bikinit már régen láttunk, de Kendall Jenner tökéletes testén ez sem mutat közönségesen.
Lifestyle
Nagyon különleges helyszín ad otthont idén az Irodalom éjszakájának, ezt semmiképp se hagyd ki!