Mától már hat országba utazhatunk szabadon a magyar védettségi igazolvánnyal

Eddig hivatalosan hat országgal kötött megállapodást Magyarország a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy eddig melyek azok az országok, ahova karantén és tesztkötelezettség nélkül is beutazhatnak a magyarok az igazolvány felmutatásával.

Bővült a lista

Hétfőn jelent meg a hír, hogy megszületett a megállapodás Magyarország és Törökország között arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan tárgyalásokat folytat a védettségi igazolvány külföldön történő elfogadása érdekében, az utóbbi napokban pedig már eredményekről is beszámolhatott, hiszen sorra jelenti be azokat az országokat, amelyekkel már sikerült megegyezést kötni. Fontos megegyezni, hogy ezen megállapodások mindegyike vakcinatípustól függetlenül él, tehát nem tesznek különbséget a beutazás szempontjából azok között, akik keleti vagy nuygati vakcinát kaptak.

Az egyeztetések alapján eddig a következő 6 országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről:

  • Bahrein
  • Horvátország
  • Montenegró
  • Szerbia
  • Szlovénia
  • Törökország

A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában - szabadon utazhatnak. A külügyminiszter korábban azt mondta, már folynak a tárgyalások a szomszédos országokkal arról, hogy azok a magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltást, szabadon utazhassanak, és már megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is. A múlt héten Florin Citu román miniszterelnök azt mondta, Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, ugyanakkor nem biztos, hogy erről megállapodást is alá kell írni.

Június közepére jöhet az EU-s zöld útlevél, de erről még mindig nincs közös álláspont.

A fotót egyenesen hátborzongatónak találta az internet népe, nem véletlenül: senki sem találkozna szívesen ilyen képpel, amikor gyanútlanul az alkalmazást böngészi…

Fotó és leadfotó: 123rf.com

Oldalak