Utazás

Brutálisak az új számok: valósággal lerohanják Horvátországot a magyar turisták

Az év első négy hónapjában ötödével nőtt a magyar turisták vendégéjszakáinak száma Horvátországban 2023 első négy hónapjához képest, és hasonlóan emelkedő szint várható egész évben, írja az MTI.

Még mindig imádják Horvátországot a magyar turisták

A Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója, Ivana Herceg a szervezet keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, április végéig 40 ezer magyar turista 122 ezer éjszakát töltött Horvátországban. Ez a vendégek számában 9, a vendégéjszakákéban 18 százalékos emelkedés 2023 azonos időszakához képest. A rekordnak számító tavalyi évben 728 ezer magyar ment összesen Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben. A magyar vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Idén is Kvarner-öböl régióját kereste fel a legtöbb magyar, de Isztria és Zára (Zadar) térsége is népszerű volt. A legkedveltebb helyek a magyarok körében Abbázia (Opatija), Zágráb, Icici, Zára és Rovinj. Mivel a legtöbb magyar autóval megy Horvátországba, Herceg felhívta a figyelmet arra is, hogy 2025-től változik az útdíjfizetési rendszer, elektronikussá válik. A korábbi évekhez hasonlóan idén is járőröznek majd magyar rendőrök két horvát tengerparti városban, Zárában és Pulában.

Fontos változás továbbá, hogy év elején a túlturizmus ellen életbe lépett egy új idegenforgalmi törvény az országban, mely lehetővé teszi, hogy az egyes helyi önkormányzatok korlátozzák a vendéglátóegységek számát és típusát, új szálláshelyek építését, illetve akár ökológiai célú díjat is bevezethetnek, és tehermentesíthetnek egyes látványosságokat.

(MTI/Telex.hu)

Fotó: 123rf

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleménye szerint az első negyedéves számok alapján rekordév lehet az idei – írja az MTI.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Egészség
Bár az ecetes és a citromos víz rendkívül népszerű a diétázók körében, jobb elővigyázatosan és óvatosan fogyasztani ezeket az italokat, ugyanis nagy veszélyeket tartogathatnak egészségünkre nézve.
Sztárok
Apák napja alkalmából Katalin megosztott egy friss fotót, ahol Vilmos látható három gyermeke társaságában, ám a kép sokkal többet üzen, mint azt egyesek gondolnák.
Lifestyle
Szakértői tippek a fájdalmas napégés enyhítésére és a hámlás megelőzésére.