Mától megváltoznak a horvátországi beutazás feltételei – Ezek az új szabályok

Ezekkel a feltételekkel lehetséges a beutazás Horvátországba április 1-től.

Beutazási feltételek Horvátországba

Április 1-től megváltoznak a horvátországi beutazás feltételei. A Horvát Köztársaság határátkelőhelyein történő átkelés április 15-ig érvényes átmeneti tilalmáról és korlátozásáról szóló határozatot követően a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviselet tájékoztatója a következőket tartalmazza a Horvát Köztársaságba történő beutazás lehetőségeivel kapcsolatos információkról és azok új elemeiről:

Minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, illetve régióiból érkezik a Horvát Köztársaságba, és amely államok jelenleg nem szerepelnek az ún. Zöld listán, a következők szerint utazhat be a Horvát Köztársaság területére:

  1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatása. Antigén gyorsteszt és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszt-eredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
  2. A COVID elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
  3. A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, az 1. pontban tárgyalt pozitív PCR antigén gyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a COVID-19 betegségen.
  4. Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével, ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

A határozat mentesíti a szülő/gondviselő kíséretében utazó hét év alatti gyermekeket a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, amennyiben a szülő/gondviselő igazolni tudja a negatív PCR- vagy antigén-teszt eredményét, az oltás meglétét, illetve hogy átesett a COVID-19 betegségen.

Minden, a Horvát Köztársaságba történő beutazás fenti feltételeinek megfelelő külföldi utasnak javasolt az előzetes regisztráció a https://entercroatia.mup.hr/ alkalmazásban.

A határozat a mai naptól – április 1. – hatályos és 2021. április 15-ig van érvényben.

A négynapos húsvéti hétvégén a szokásosnál jelentősebb vendégforgalomra számítanak a Balatonnál.

Leadfotó: Lucian Potlog / Pexels

Oldalak