Holt-tengeri tekercsek nyomában - van köztük egy titkos térkép, rejtélye máig megoldatlan

A Holt-tengeri tekercsek a történelmi dokumentumok között nagyon fontosnak számító darabok. Kialakulásuk körülményei máig tisztázatlanok, ráadásul van egy térkép, amelyet képtelenek megfejteni a kutatók.

Holt-tengeri tekercsek nyomában

Az ókori vallási szövegek közül talán a Holt-tengeri tekercsek a legfontosabbak. A The Leon Levy Holt-tengeri Tekercsek Digitális Könyvtára szerint a tekercsek fontos, helyenként titkos vallási és világi írásokat tartalmaznak, amelyek képet adnak az adott korról és szokásokról. Van néhány ép tekercs, illetve vannak olyanok is, amelyek több ezer darabban vannak - és az összerakásuk nagy kihívást jelentett a szakembereknek. A tekercseket a Kr. e. III. század és kb. Kr. u. 70 között írták, görögül, héberül és arámiul. Elég jó puzzle-nek számítottak bizonyos tekercsek, képzeld el, hogy megpróbálsz egy 10 000 darabos cuccot összeállítani referenciakép nélkül.

A Holt-tengeri tekercsek felfedezése reményt ad arra, hogy van még valami nagyon fontos - szó szerint eltemetett - kincs, és lehet, hogy olyan szerencsések leszünk, mint egy beduin juhász, és megtaláljuk egyszer. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság és a The Leon Levy Holt-tengeri tekercsek digitális könyvtárának tudósítása szerint ezt a történetet szokták leggyakrabban elmondani a tekercsek felfedezéséről: 1947-ben egy ta'amireh törzsjuhász utánament egy elveszett juhnak, amely elkalandozott a nyájától. Bebotorkált néhány barlangba, és egy követ dobott a sötétségbe. A sziklaütés helyett fazekak törését hallotta. Amikor bement, hogy kitalálja, mi van a barlangban, talált egy csomó nagy agyag edényt, és ezek közül néhányban régi tekercs volt. A tekercseket betlehemi régiségkereskedőhöz vitte, és miután számos kézen átutazott - és a The Wall Street Journal apróhirdetési részében található hirdetés révén eladták -, a tekercsek közül hét a Héber Egyetemen kötött ki. Eközben az ásatásokat megpróbálták megtalálni, és találni még többet. Eddig a régészek több mint 900 egyedi kézirat maradványait találták meg, elrejtve a Júdeai sivatag barlangjaiban.

Cikkünk folytatódik.

Fotó: 123rf

Oldalak