Utazás

A kutatók sem tudják, mi történhetett: rejtélyes objektum csapódott a Holdba

Az esemény még tavaly márciusban történt. Mindössze annyi tűnik bizonyosnak, hogy egy emberi kéz alkotta objektumról van szó.

Egy azonosítatlan objektum is kapcsolódott hozzá

Az űrszemét valószínűleg egy kínai rakéta lehetett, amelyhez kapcsolódott egy azonosítatlan objektum is - írja az IFLScience cikke. A WE0913A jelű tárgy becsapódása kettős krátert hozott létre, s kezdetben minden jel arra mutatott, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétáinak egyikéről van szó, a későbbi bizonyítékok viszont azt látszottak alátámasztani, hogy az objektum a 2014-es kínai Csang-o-5-T1 misszióból származott. Kína tagadta, hogy bármilyen köze lenne a becsapódáshoz.

Az Arizonai Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Intézet, a Project Pluto és a Planetary Science Institute kutatói nemrég földi teleszkópok adatait analizálva követték nyomon a rejtélyes tárgy útját, és rájöttek, hogy a szerkezet tényleg a Csang-o-5-T1-hez kapcsolódott. A rakétán egy eddig nem azonosított teher is utazhatott.

Tanner Campbell, az Arizonai Egyetem tudósa szerint valami kiegyensúlyozhatta a rakétafokozat hajtóműveit. Ezt látszik alátámasztani, hogy az ütközés kettős krátert keletkeztetett, és mivel ezek mérete hozzávetőleg azonos, így azon tárgyak tömege is hasonló lehet, melyek ezeket a mélyedéseket előidézték. Campbell szerint lehet, hogy sosem derül fény, milyen objektum is okozta az ütközést.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
VI. Fülöp feleségének hivatalos megnevezése Spanyolország királynője, de ha rajtunk múlna, Letícia a divat királynője címet is viselhetné.
Sztárok
Március 18-án startolt a TV2 népszerű napi sorozata, a Hazatalálsz második évada, amelyben a nézők minden hétköznap este izgatottan várják, hogy hogyan alakul Farkasliget lakóinak élete. Réti Adrienn...
Lifestyle
A Bika ma legyen észnél, mert fontos döntéseket kell meghoznia. Napi horoszkóp!