Utazás

Újabb vulkánkitörés rázta meg a világ egyik legnépszerűbb turistaparadicsomát

Két hónap után ismét kitört a Hawaii legnagyobb szigetén található Kilauea vulkán. Az aktív tűzhányó az évben harmadszorra aktivizálta magát, ugyanakkor a szakértők szerint valószínűtlen az, hogy komolyabb károkat okozzon - tudatta az MTI.

Nem veszélyeztette a lakott területeket

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet közlése szerint a kitörést vasárnap délután észlelték a vulkán csúcsán, de a kiömlő láva biztonságos távolságra volt a lakott területektől és a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park építményeitől.

A megfigyelőközpont szerint a kitöréssel felszabaduló gázok miatt vulkáni füst borítja a környéket. Az intézet arra figyelmeztette a közelben élőket, hogy vigyázzanak, nehogy belélegezzék a levegőbe kerülő részecskéket.

A légi közlekedésben vörös kódra változtatták a riasztási szintet.

A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá. Az idén már januárban és júniusban is kitört. 2018-as kitörése több mint 700 házat pusztított el.

A Hawaii-szigetcsoport minden tagja vulkanikus eredetű. A nyolc nagyobb szigeten összesen 15 tűzhányó található, de ugyanannak a láncnak a tagjai több mint hatezer kilométeren át húzódnak a Csendes-óceán térségében.

Korántsem ez az első eset: az utóbbi időben a szakértők titokzatos, szinte megmagyarázhatatlan eredetű földrengéseket észlelnek Békés megyében.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.
Lifestyle
A holdvíz egy különleges elixír, ami a spirituális lelkek szerint távol tartja a rossz energiákat, megtisztítja a lelket és kitartóbbá varázsol. Kipróbálnád? Mutatjuk a rém egyszerű receptet.
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.