Utazás

Tudtad? Hatvan évvel ezelőtt a világűrben robbantottak fel egy atombombát az amerikaiak

A látványos eseményre 1962. július 9-én került sor: ez volt a Starfish Prime nevű művelet, az USA öt kísérleti atomrobbantásának egyike.

Fehér villanás sejlett fel az égen

Több atombomba robbant már fel a világtörténelemben, mint amennyiről tudomásod van - csak éppen nem minden detonáció a Földön történt. Hatvan évvel ezelőtt, 1962. július 9-én az Amerikai Egyesült Államok végrehajtotta öt kísérleti atomrobbantásának egyikét - idézi fel az eseményt az IFLScience cikke. Az említett napon rengeteg ember gyűlt össze Honoluluban csak azért, hogy tanúja legyen a látványos pillanatoknak. A Starfish Prime névre keresztelt műveletre 400 kilométeres magasságban, a csendes-óceáni Johnston-szigettől 31 kilométerre, délkeleti irányban. Az öt detonáció közül a Starfish volt a legnagyobb erejű, hiszen egy 1,4 megatonna hatóerejű bombát robbantottak fel.

Magát a bombát 1100 kilométeres magasságig juttatták fel, hogy aztán amikor lefelé tart, 400 kilométeres magasságban felrobbanthassák. A szemtanúk szerint a detonáció pillanataiban fehér villanás sejlett fel a magasban, ami átragyogott a felhőkön, majd aztán a robbanás egy gyorsan táguló, zöld gömbben teljesedett ki.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk még nem ért véget!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Az ausztrál személyi edző, Dylan Rivier összeszedte azokat a leggyakoribb hibákat, amiket szinte mindenki elkövet - talán te is, úgy, hogy eddig észre sem vetted.
Lifestyle
Önmagában már az is érdekes, ha az embernek ikertestvére van, a 23 éves lányok története azonban az orvosok szerint is példa nélküli.
Recept
Ha nincs kedved sokat állni a konyhában, ez a görög szendvics tökéletes választás lehet neked, de akár a gyermekednek is csomagolhatod a suliba, táborba!