Utazás

Hatalmas meteorrobbanás rázta meg Amerikát - videó is készült az idegen égitestről

Szombat reggel óriási robaj borzolta a kedélyeket az Egyesült Államokban, Utah állam északi részén, amikor a levegőben megsemmisült egy meteor, valószínűleg a Perseidák meteorraj egyik tagja.

Lehet, hogy törmelékei a felszínre hullottak

Szombat reggel hatalmas zajra figyeltek fel az Egyesült Államokban, Utah állam északi részén élő állampolgárok, amikor a levegőben megsemmisült egy meteor, valószínűleg a híres Perseidák meteorraj egyik tagja - számolt be róla a Live Science nevű tudományos portál. A zajt egyébként számos otthoni biztonsági-, valamint ajtókamera is rögzítette, de a meteorról videófelvétel is napvilágot látott.

A szeizmográfok információi alapján kizárható, hogy földrengés történt volna. Az amerikai Meteorológiai Szolgálat Salt Lake City-i csoportja a robbanást követően egy radarképet is közzétett az eseményről.

Több bejelentést is regisztrált az Amerikai Meterológiai Társaság, és bár a szakemberek egyelőre nem fedeztek fel meteoritokat, a NASA szerint lehetséges, hogy az objektum egyes törmelékei a felszínre hullottak. A legvalószínűbb, hogy az égitest a Perseidák meteorraj tagja volt, biztosat azonban egyelőre még nem lehet tudni.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékéből alakulnak ki. A rajhoz kapcsolódik az egyik leghíresebb és leglátványosabb meteorhullás is, mely minden évben augusztusban figyelhető meg az égbolton.

Miként az alant megtekinthető videóból is kitűnik, a meteorrobbanás a helyi lakosokat is alaposan meglepte.

Howard Carter brit származású régész pontosan száz évvel ezelőtt kezdte el feltárni Tutanhamon híres sírját, ezt megelőzően azonban kifosztotta azt. Az egyiptomiak régóta rebesgették, hogy az archeológus megrabolta a világhíres leletet, a pletykát azonban most kézzelfogható bizonyíték is alátámasztja.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Kos maximálisan élvezi az univerzum támogatását a héten. Heti horoszkóp.
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.