Gyalog, egyetlen gitárral a kezében érkezett Ukrajnából Magyarországra egy vak menekült

A látássérült férfi március 27-én délután érkezett meg a barabási határátkelőhöz. A magyar rendőröknek azt mondta, Budapesten élő ismerőseihez szeretne eljutni.

Csaknem ötezer menekültet fogadott be Magyarország tegnap

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki azon menekültekkel kapcsolatban, akik március 27-én lépték át az ukrán-magyar határt. Az ORFK közölte: a tegnapi napon az ukrán-magyar határszakaszon 4 934 fő lépett be. Mindmellett a román-magyar határszakaszon belépők közül 8 781 fő is úgy nyilatkozott, hogy Ukrajnából érkezett hazánkba.

A beléptetettek közül a rendőrség 393 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - olvasható a közleményben.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Csak egy hátizsák és egy gitár volt nála

Az ORFK a szövegben arról is említést tesz, hogy 2022. március 27-én délután a barabási határátkelőhöz érkezett egy látássérült ukrán állampolgár. A gyalogosan közlekedő, vak férfit a magyar államhatárig kísérték, majd átadták a magyar katonáknak. A barabási rendőrök tovább segítették a férfit, aki hazáját az immáron egy hónapja dúlú orosz-ukrán háború miatt kényszerült elhagyni, és egyedül, egy hátizsákkal, valamint kezében egy gitárral indult útnak.

Miután beléptették Magyarországra, a rendőrök a honvédség munkatársaival közösen a barabási segítségpontra kísérték a látássérült férfit. A menekült azt mondta, hogy a Budapesten élő ismerőseihez szeretne eljutni, amihez a rendőrség minden szükséges segítséget megad.

Fotó: 123rf

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában: a háború elől menekülők közül már olyan bajbajutottak is vannak, akiket találat ért a véres harcok során.

Leadfotó: 123rf

Oldalak