Utazás

Júniusban különleges napfogyatkozás jön, Magyarországról is látható lesz

Gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk majd meg Magyarországról. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel és hegesztőszemüveggel is nyomon követhetjük.

Megmarad egy látványos fénygyűrű

Június 10-én gyűrűs napfogyatkozás lesz Magyarországon - jelentette az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye alapján. A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól megfigyelhető lesz.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. A teljes napfogyatkozások a holdfogyatkozásokkal ellentétben mindig csak a földgolyó egy kis részéről figyelhetőek meg.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Utazás
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.