40 ezer évig el volt zárva a barlang a külvilágtól – Ezt találták benne, amikor felnyitották

Csontok kerültek elő az elzárt barlangkamrából.

Ahol ember még sosem járt

Az európai neandervölgyiek egyik utolsó lakhelyéül szolgáló gibraltári barlangrendszert vizsgálta szakértők egy csoportja – írja a 24.hu egy külföldi tudományos portálra hivatkozva. A kutatók a felmérés során egy új kamrára bukkantak, amelyből csontok is előkerültek.

A világörökségi helyszínek közé tartozó Gorham-barlangrendszer a gibraltári tengerparton található. Először 1997-ben indult expedíció a komplexum feltárására, azóta pedig több kutatóutat is vezettek a lelőhelyre. A Gibraltári Nemzeti Múzeum szakértői idén szeptemberben újabb vizsgálatot folytattak a rendszerhez tartozó Vanguard-barlangban, a kutatás során pedig egy 13 méter mély kamrát találtak, amit az elmúlt 40 ezer évben üledék zárt el a barlang többi részétől.

A kamrában hiúz-, hiéna- és keselyűcsontokra bukkantak, a falain pedig olyan karcolásnyomokat mutattak ki, melyek valamilyen ragadozótól származhatnak. A kutatók egy ehető csigafaj héját is megtalálták, elképzelhető, hogy ezt a neandervölgyiek hozták be az üregbe.

A neandervölgyiek mintegy 400 ezer éve, jóval a modern emberek előtt jelentek Eurázsiában. A csoport nagyjából 40 ezer éve tűnt el, a közvetlen őseinkkel való keveredés miatt ugyanakkor a neandervölgyiek genetikai öröksége még ma is kimutatható. A szakértők bíznak benne, hogy a Gorham-barlang további tanulmányozásával még többet kideríthetnek az ősi csoportról.

A legenda szerint a pokol kútjának fenekén dzsinnek börtöne van, a helyiek szerint a kút szerencsétlenséget hoz.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak