Fotókon Európa legkáprázatosabb vízesései

Európa gyönyörű természeti értékekkel büszkélkedhet, ezek közül is valahol az első helyen a vízesései szerepelnek, melyek hatalmasak, hangosak valamint lélegzetelállítóan gyönyörűek. Ezek közül következik néhány, melyeket mindenkinek látnia kell.

Skógafoss-vízesés
Izland legnagyobb zuhataga a Skógafoss, mely nem csak a sziget, de egyben Európa egyik legszebb vízesése is. A vízgörgeteg 60 méter magasból zúdul alá. Gyönyörű látványt nyújt, ahogy az íves dombot megtöri, ezáltal úgy néz ki, mintha egy szív tetejét szemlélnénk. A vízesés könnyen megközelíthető, a hordalékos folyópartról csodás rálátásunk nyílik, szép idő estén pedig akár több szivárvány is feltűnhet a zuhatag előtt. A Skógafoss Izland egyik varázslatos táján fekszik, így kiránduláshoz és piknikezéshez is ideális úti célt nyújt.

Keila vízesés
Észtországban számos vízesés található, igaz nem olyan magasak, mint számos másik Európában, mégis gyönyörűek. Az egyik legszebb észt zuhatag a Keila folyó vízesése, mely egy több mint 60 méter hosszú szakaszon zubog, mintegy 6 méter magasról. Akik ellátogatnak a Keila vízeséshez, azoknak érdemes túrázni egyet a zuhatagot körülölelő erdős területen, növény- és állatvilága ugyanis lenyűgöző.

A vízesés szerkezetének és elhelyezkedésének köszönhetően sokan hasonlítják a horvátországi Plitvicához. Bár mindkettő szépsége rabul ejtő, ezen túlmenően semmi kapcsolat nincs a zuhatagok között.

Pliva-vízesés
Bosznia Hercegovina kissé eltér a többi európai településtől keleties hangulata miatt, ez azonban csak bővíti látnivalóinak tárházát. Az ország egyik legszebb látványossága, a Pilva-vízesés egy Jajce nevű településen látható. A Pliva és a Vrbas folyót összekötő vízeséseket hívjuk Pliva-vízesésnek. Ez a 30 méter magas természeti szépség, mely a falu közepén zúdul le, a 12. helyet érte el a „Világ legszebb helyei” listán.

Jajcében járva érdemes ellátogatni a kilátóhoz, ahonnan az egyik legszebb rálátás nyílik a zuhatagra, valamint megéri felmenni a fellegvárhoz és a középkori templomromhoz is.

Düden vízesés
Törökországben, Antayától nem messze, egy természetvédelmi parkban található a 20 méter magas Düden vízesés, mely a Düden folyó részét képzi. A remek túraútvonalak mentén található zuhatag egyre nagyobb népszerűségnek örven a turisták körében. Ez egyrészt a csodás tájaknak, piknikező helyeknek és a gyönyörű, türkiz színű Düdennek köszönhető, másrészt annak, hogy vízesés megtekintéséhez szükséges szakaszt fantasztikusan építették ki. Az ide látogatóknak lehetőségük van végigmenni egy barlangrendszeren, aminek falán apró vájatok vannak, melyekből remek rálátás nyílik a vízesésre, a barlang vége pedig a zuhatag mögött található. A vállalkozó szelleműek tehát még a Düden vízesés mögé is bemehetnek.

Serio-vízesés
Olaszországban Valbondione településtől nem messze található Európa egyik legmagasabb vízesése a Serio-vízesés. Gyönyörű látványt nyújt, ahogy a felső szakasza vízködöt alakítva megtörik a sziklákon, majd több apró zuhatagra bontva folyik tovább.

A vízesés keletkezéséről szól egy legenda is: „Sok évvel ezelőtt egy falusi nő beleszeretett a pásztorba. A nő féltékeny volt a pásztor menyasszonyára, ezért bezárta a lányt egy kastélyba. A szegény lány pedig annyit sírt, hogy a rengeteg könnyből vízesés alakult ki.”

Oldalak