Utazás

Hogyan került egy halott bolygó a Föld belsejébe? Lehidalsz a tudomány válaszától

A kutatók által elfogadott elmélet szerint a Theia nevű égitest hajdanán összeütközött a születőben lévő Földdel. Az ütközés óriási mennyiségű törmeléket taszított a Föld körüli pályára, melyek idővel összeálltak, és a Holdat alkották.

Egy titokzatos égitest maradványai

A nyolcvanas években a tudósok rejtélyes "pacákat" fedeztek fel a kék bolygó felszíne alatt. Egyes kutatók szerint a mintegy 2900 kilométeres mélységben rejlő pacák a Theia nevű égitest maradványai lehetnek. E hatalmas, egyenként kontinensnyi nagyságú tömegek bolygónk olvadt magja közelében találhatók - írja a hellomagyar.hu. A szakemberek ugyan már korábban megállapították, hogy e "pacák" forróbbak, valamint sűrűbbek is, mint a környező kőzet, eredetüket továbbra is sűrű homály fedi.

A legújabb vizsgálatok szerint e rejtélyes pacák a Theia maradványai, melyek az ősütközést követően bolygónk magja közelében maradtak.
Kattints a további képekért!

2023 októberében startolt el a NASA Psyche küldetése, mely már csak azért is figyelemreméltó, mert a program keretében a szakemberek egy teljesen új kommunikációs rendszert is teszteltek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Sztárok
A nyolcvanas-kilencvenes években nem készülhetett színvonalas vígjáték Meg Ryan nélkül: a színésznő annak idején egész Hollywoodot az ujja köré csavarta, a kétezres években mégis kikopott a...
Lifestyle
A Nyilas legyen óvatos, mert balesetveszélyes helyzetbe kerülhet. Napi horoszkóp!
Sztárok
Érte rajong most az egész világ, ami nem is csoda, hiszen nemcsak hihetetlenül tehetséges, de jóképű is.