Farsangi szokások a nagyvilágban

A farsang mindenhol a felhőtlen mulatozás, a bálok, a tánc és a jókedv időszaka. Eredetileg a tél halálát és a tavasz eljövetelét ünnepelték ilyenkor az emberek, az ijesztő maszkok és felvonulások pedig a gonosz szellemek elriasztására szolgáltak. A vigasság és bolondozás vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Nézzük, hogyan ünneplik a világ különböző pontjain a farsangot!

Démonok elűzése

A középkorban az emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok rövidebbek, az éjszakák pedig hosszabbak, a nap elveszíti erejét és fényét, és a sötétség gonosz szellemei és démonai veszik át a hatalmat. Elriasztásukra zajos mulatságokat, boszorkányégetéseket és jelmezes felvonulásokat rendeztek. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a tűz majd újra lángra lobbantja a napot és a meleg elkergeti a hideget.

Farsang Magyarországon

A farsangi mulatságok Magyarországon a XV. század óta ismeretek. Az emberek, hogy felkészüljenek a hosszú böjtre, szinte kötelezően ettek-ittak. Ilyenkor tartották a falvakban a legtöbb esküvőt, az eladósorba került lányok pedig bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki ha tetszett neki, a lány kitűzte a csokrot a kalapjára. Aki nem talált párra és pártában maradt, azt a farsangi időszak alatt vénlánycsúfolókkal gúnyolták.

Fotó: alfatours.hu

Oldalak

Sztárok
Kiderült, mitől válhatott olyan kegyetlen szörnyeteggé a diktátor, mint amilyennek a világ megismerte őt.
Sztárok
Pedig a hírek szerint apa és fia még soha nem álltak olyan közel egymáshoz, mint most, azonban van egy dolog, amiben nem értenek egyet, ennek pedig Vilmos állítólag hangot is adott és kifejtette...
Lifestyle
Bárki bármit mond, egy jól működő párkapcsolat fenntartása bizony kemény munkát követel mindkét fél részéről.