Farsangi szokások a nagyvilágban

A farsang mindenhol a felhőtlen mulatozás, a bálok, a tánc és a jókedv időszaka. Eredetileg a tél halálát és a tavasz eljövetelét ünnepelték ilyenkor az emberek, az ijesztő maszkok és felvonulások pedig a gonosz szellemek elriasztására szolgáltak. A vigasság és bolondozás vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Nézzük, hogyan ünneplik a világ különböző pontjain a farsangot!

Démonok elűzése

A középkorban az emberek azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok rövidebbek, az éjszakák pedig hosszabbak, a nap elveszíti erejét és fényét, és a sötétség gonosz szellemei és démonai veszik át a hatalmat. Elriasztásukra zajos mulatságokat, boszorkányégetéseket és jelmezes felvonulásokat rendeztek. Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a tűz majd újra lángra lobbantja a napot és a meleg elkergeti a hideget.

Farsang Magyarországon

A farsangi mulatságok Magyarországon a XV. század óta ismeretek. Az emberek, hogy felkészüljenek a hosszú böjtre, szinte kötelezően ettek-ittak. Ilyenkor tartották a falvakban a legtöbb esküvőt, az eladósorba került lányok pedig bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki ha tetszett neki, a lány kitűzte a csokrot a kalapjára. Aki nem talált párra és pártában maradt, azt a farsangi időszak alatt vénlánycsúfolókkal gúnyolták.

Fotó: alfatours.hu

Oldalak

Lifestyle
Adunk egy tippet a megfejtéshez: az biztos, hogy nem homokszínűek voltak.
Sztárok
Bonaparte Napóleon halála lassú és gyötrelmes volt, és a halál oka a mai napig kérdéseket vet fel.
Fashion&Beauty
Minden évszaknak megvannak a maga elengedhetetlen ruhadarabjai, ha pedig a leghidegebb hónapokról van szó, valószínűleg mindannyiunknak a télikabátok jutnak először az eszünkbe.