Ezért ne mobilozz soha az autóban: Elképesztő következményei lehetnek!

Sokkoló videót tett közzé a rendőrség.

Baj egy pillanat alatt

Elképzelni sem tudod, pedig igaz: a másodperc csupán egyetlen törtrésze is elég ahhoz, hogy balesetet okozz, ha nem figyelsz! Tehát, ha azt gondolod, hogy nem lehet gond egy telefonra vetett pillantásból vagy gombnyomásból, nagyon tévedsz!

Halálos baleset

Te is emlékszel még arra a tavalyi ceglédberceli balesetre, amelyben kilencen vesztették életüket? Az is egy mobilozó sofőr miatt történt, aki először magát filmezte, majd a telefonja kameráját az út felé fordítva, egy egyenes útszakaszon egy kisbusz és egy teherautó előzésébe kezdett. Ijesztő a videón felbukkanó, szemből érkező teherautó, az pedig még ijesztőbb, hogy filmező sofőr látszólag semmit sem tesz azért, hogy elkerülje az ütközést. Sajnos azért, mert előzés közben valószínűleg épp az élő facebookos bejelentkezésére kommentáló ismerőseire figyelt.

Divatos szokás

Noha arra vonatkozó adat nincs, hogy hányan mobiloznak vezetés közben, nem kell ahhoz túl jó szemű sofőrnek lenni, hogy ki lehessen szúrni, mekkora divat lett az autóban telefont nyomkodni. Azt természetesen senki sem veszi rossz néven, ha az udvarodon a legújabb autód előtt szelfizel, azzal viszont már igenis nagy veszélybe sodorhatod magad és a közlekedés többi résztvevőjét, ha menet közben, a vezetőülésen pózolva kattintgatsz.

Tilos tevékenység

Sajnos tényleg sokan hánynak fittyet a KRESZ-szabályokra, ami egyébként feketén-fehéren kimondja, hogy a gépkocsi vezetője menet közben nem használhat kézben tartott mobiltelefont. Tény, hogy a mai szuperkütyük már nem csak telefonálásra használhatók, éppen ezért fontos tisztázni, mi is számít mobilozásnak. A lehető legegyszerűbben fogalmazva: ha beindítod az autót, már felejts el minden telefonnal kapcsolatos tevékenységet!

Ezt mondja a KRESZ

Tilos hívást fogadnod és kinyomnod, és persze te sem kezdeményezhetsz „kütyüs” beszélgetést. A szabályok azonban nemcsak a telefon hang alapú szolgáltatásainak használatát szabályozzák, hanem az applikációk alkalmazását is. Egy szó mint száz: a vezetés közbeni mobiltelefon-használat veszélyes, mert elvonhatja a vezető figyelmét a közlekedésről. A sofőrnek pedig, ha tetszik, ha nem, be kell tartania a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amely többek között azt is jelenti, hogy úgy kell közlekednie, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat indokolatlanul ne akadályozzon és zavarjon.

Akcióban a rendőrség

A jelenség tényleg annyira nagy méreteket öltött, hogy a rendőrség most egy újabb videót készített a vezetés közbeni balesetek visszaszorítására. A magyar rendőrség Twitteren közétett kisfilmje a vezetés közbeni mobilhasználat veszélyeire hívja fel a figyelmet. A rendőrök az üzenettel a fiatalabb korosztályt célozzák, így posztjukban is az ő nyelvükön szólnak hozzájuk:
„Most komolyan siracc, tesám? Ne posztolga$$, miközben megy a drive, vezérostyám!”

A többit pedig ne olvasd, inkább nézd! Sokkoló!

Videó: Twitter.com/Magyar Rendőrség: Fotók és leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!