Tudtad, hogy az Eiffel-torony eredetileg átmeneti lett volna? Ez az oka

Ami még meglepőbb ennél, hogy sokan ellenezték is az 1889. évi világkiállításra készült alkotást, ami nevét a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Azt például tudtad, hogy a tervek szerint a kiállítás után egyből lebontották volna? Cikkünkből kiderül, miért.

Az ikonikus városjelkép

Ma már nehéz Párizsra gondolni anélkül, hogy ne egyből az Eiffel-torony jutna eszünkbe a városról – az 1889-ben épült ikonikus szerkezet ugyanis az évek alatt világhírnévre tett szert, olyannyira, hogy rengeteg turista csak e látnivaló miatt utazik a francia fővárosba. Az Eiffel-torony egyébként egy ideig a legmagasabb ember alkotta szerkezet volt az egész világon, végül azonban a New York-i Chrysler felhőkarcoló megelőzte Párizs jelképét magasság tekintetében. Amit viszont a legtöbben nem tudnak, hogy az Eiffel-tornyot eredetileg átmenetinek szánták, és kezdetben a város akkori nagy művészei és építészei is bírálták, valamint hevesen ellenezték a torony építését.

A 324 méter összmagasságú tornyot az 1789-es forradalom 100. évfordulója alkalmából megrendezett 1889-es világkiállításra építették, Gustave Eiffel pedig tervével először Barcelona polgármesterét kereste meg, ám ő a tervet elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy túlságosan költséges lenne felépíteni egy ilyen szerkezetet.
Kattints a további képekért!

A világ több pontján is beszámoltak róla, köztük hazánkban is, de nem mindenki hallja és azt sem tudni pontosan, mi is ez valójában.

Leadfotó: 123rf

Oldalak