3 perccel felszállás után zuhant a mélybe a repülő 2004-ben, csak most ítélték el a felelőst

18 év kellett hozzá, hogy megkapja méltó büntetését a 148 halálos áldozatot követelő repülőgépszerencsétlenség felelőse.

Nem derült ki a baleset oka

2004. január 3-a éjjelén, ideális időjárási viszonyok között szállt fel gond nélkül a Flash Airlines Boeing 737-es gépe – Sarm es-Sejkből Párizsba tartott –, fedélzetén többnyire francia, valamint néhány egyiptomi utassal, és 13 fős kiszolgáló személyzettel. Mindössze 3 perccel a felszállás után, mintegy 15 kilométerre a reptértől a gép a Vörös-tengerbe csapódott. A katasztrófát senki nem élte túl, 148-an haltak meg.

A szerencsétlenséggel kapcsolatban a kezdetektől fogva rengeteg volt kérdés. Az egyiptomi és francia hatóságok közösen próbálták kideríteni a miérteket, de sokáig nem hoztak nyilvánosságra semmilyen információt, így számos találgatás is napvilágot látott: felröppent hír megszakadt rádiókapcsolatról, valamint hogy a fekete dobozból nyert információk szerint a pilóták nem végezték el a teljes felszállás előtti ellenőrző procedúrát, szó volt visszatérően hibás kormánylapátról és hibás robotpilótáról, sőt, egyesek még a terrorakciót sem zárták ki.

Később kiderült, hogy a géppel korábban már akadtak műszaki problémák, 2002 végén Athénban, 2003 elején Genfben akadt hajtóműgondja. Ezen kívül a gép utasterében is voltak rendellenességek, például – ma már elképzelhetetlen módon – hiányzott néhány biztonsági öv. A Flash Airlines belebukott a balesetbe, teljesen elvesztette az utasok bizalmát.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2