Végre kiderült, honnan érkezett a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida

66 millió évvel ezelőtt ért véget a gigantikus őshüllők kora, a vesztüket okozó idegen égitest eredetéről azonban mindeddig nem voltak pontos információink.

A sötét égitest, mely véget vetett a dinók korának

A dinoszauruszok korának alkonya mintegy 66 millió évvel ezelőtt jött el, amikor egy hatalmas aszteroida ütközött a planétánknak, olyan - a mai ember számára elképzelhetetlen - természeti katasztrófát okozva, mely nemcsak a hajdani őshüllőket törölte el a föld színéről, de bolygónk egész élővilágára felmérhetetlen hatást gyakorolt. Egy kutatócsoport most a lehetetlenre vállalkozott: megpróbálták felderíteni a 9,6 kilométeres szélességű aszteroida igazi eredetét. Ambiciózus vállalkozásukról a Live Science nevű oldal számolt be. A szakemberek végül arra jutottak, hogy a dinoszauruszokat kipusztító hatalmas égitest egy sötét, primitív aszteroida volt, mely a fő kisbolygóőv külső részéből érkezhetett hozzánk. A kutatók hozzátették: ebben a régióban egyébként is sok sötét objektum található, amelyek kémiai összetételük miatt verik vissza sokkal kisebb mértékben a fényt.

David Nesvorný, a coloradói Southwest Research Institute tudósa, a kutatócsoport vezetője már korábban gyanította, hogy a kisbolygóöv külső régiója lehet az egyik legfontosabb eredője a földi becsapódásoknak. Azt azonban még ő sem gondolta volna, hogy ennyire látványos eredményre jut majd munkatársaival.

A hajdani ütközés nyomai ma is megtalálhatók a mexikói Yucatán-félszigeten, valamint annak közelében, a Chicxulub-kráterben. A szakértők korábban már kiderítették, hogy az idegen égitest egy szenes kondorit volt, egy olyan primitív meteorit, melyet viszonylag magas széntartalom is jellemez.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2