Utazás

Budapesti fürdők titkos részeibe is bejuthatsz a város szülinapja alkalmából

November 17-én van Budapest szülinapja, ezalkalomból pedig városszerte számos programmal találkozhatunk.

Budapest szülinapja

148 évvel ezelőtt, 1873. november 17-én jött létre a mai Budapest a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Ekkor már évek óta érlelődött a dolog, hiszen az 1848-as pesti forradalom kitörése után, ami a Batthyány-kormány megalakulásához vezetett, az év nyarán megnyílt az első pesti országgyűlés és ezzel minden szempontból Pest-Buda vált az ország fővárosává. A osztrák csapatok bevonulása után a következő évben a Magyar Honvédség egyik legnagyobb sikere volt a tavaszi hadjárat során Pest visszafoglalása, majd a budai vár visszavétele, 1849 májusában. Nyáron újra császári kézre került a város, a szabadságharc leverése után pedig Pest lett az osztrák elnyomó rendszer székhelye. A Gellért-hegy tetején ekkor épült a félelmetes erődítmény, a Citadella, ahonnan az osztrák katonaság állandó megfigyelés alatt tarthatta a lázadó magyar fővárost.

A kiegyezés után az ország egésze, így Budapest is gyorsan fejlődött. A 19. század második felére időszerűvé vált Buda és Pest szabad királyi fővárosok, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Óbuda mezőváros és a Pest vármegyei Margit-sziget egyesítése, amit az országgyűlés 1872-ben meg is szavazott. 1873. január 1-jei hatállyal Pest, Buda és Óbuda egyesült Budapest néven. November 17-én az új testület átvette az egyesített főváros irányítását.

Ekkor épültek ki a Duna belvárosi szakaszán mindkét oldalon a rakpartok, és az egyre növekvő városban a tömegközlekedés fejlesztésére is nagy hangsúlyt kellett fektetni. Sorra készült el a fogaskerekű, a Nyugati és Keleti pályaudvarok, majd a villamosközlekedés. Egyik évről a másikra nőttek ki a semmiből egész városrészek sokemeletes bérpalotákkal, üzletekkel, forgalmas utcákkal. A gyors növekedést sokan az amerikai fejlődéshez hasonlították, a külső Erzsébetváros egy részét például csak „Csikágó” néven emlegették a gyorsan felépülő amerikai Chicago szabályos háztömbjei és sakktáblaszerű utcahálózata miatt. A századfordulóra több mint 700 000 lakosú világvárossá fejlődött Budapest. Európa-szerte híres volt pezsgő kulturális életéről, kávéházairól, gyógyfürdőiről, szórakozóhelyeiről és éjszakai életéről.

Mint köztudott, a magyar fővárosnak ezután még sok mindent túl kellett élnie, elég csak Budapest ostromára, vagy a szocializmus vészterhes időszakára gondolni, de szerencsére mostanra pezsgő világváros lett Budapestből, ami az itt lakóknak és az idelátogatóknak is mindig tud valami újat mutatni.

A város szülinapja alkalmából számos programmal találkozhatunk szerte Budapesten, ezekből válogattunk.

Lapozz a következő oldalra!

Fotó: Adolf Eltzner / Wikipedia

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Lifestyle
Az összeköltözés egy párkapcsolat jelentős mérföldköve, amely számos változást és kihívást hozhat magával.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszöntenek a forró nyári napok, minden nő számára elsődleges szemponttá válik az izzadás minimalizálása. Ilyenkor a feltűzött frizurák válnak a legnépszerűbbé.