Nem az, aminek gondolták! Meglepő dolgot találtak a Bermuda-szigeteken

Eddig ismeretlen dologra bukkantak tudósok .

Mélyebb, mint gondolták

A tudósok azt gondolták, hogy tisztában vannak a földköpeny szerkezetével, de most mégis egy eddig ismeretlen régióját fedezték fel. A Bermuda-szigetek vulkánkőzeteinek vizsgálata során arra jutottak, hogy van egy új szint, ami a külső földkéreg alatt kezdődik és a bolygó belsejébe nyúlik, akár 2,9 kilométer hosszan.

A Vesztfáliai Wilhelms Egyetem (WWU) közlése szerint a Bermuda-szigetek nemcsak gyönyörű fehérhomokos strandjai miatt számítanak különleges területnek az Atlanti-óceán nyugati részén. A szigetcsoport ugyanis egy 4570 méter magas, 30 millió éve kihunyt vulkán csúcsán helyezkedik el. Erre a geológiai különlegességre összpontosítva egy nemzetközi kutatócsoport részletes geokémiai vizsgálatnak vetette alá a magmából keletkezett kőzeteket - közölte az MTI.

"Kutatásunk rávilágított arra, hogy még mindig nem teljesek a földköpeny összetételéről alkotott ismereteink, holott már csaknem egy évszázada kutatjuk" – mondta Sarah Mazza, a WWU Planetológiai Intézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

Mintákhoz jutottak

A Nature című tudományos lap publikálta a szakértők kutatását. A feltételezésük szerint a most felfedezett köpenyanyag olyan kőzetlemezekből származik, amelyek még a Pangea, a föltörténet utolsó szuperkontinensének idejéből maradtak hátra és az úgynevezett átmeneti zónában megőrződtek. A tudósok célja az volt, hogy a Föld belső tulajdonságaira vonatkozó következtetéseket vonjanak le. Ez egyfajta átmenet az alsó és a felső köpenyréteg között.

"A bermudai felfedezés megmutatta, hogy tovább kell vizsgálnunk az Atlanti-óceán szigeteit, víz alatti hegyeit és más vulkáni régióit, hogy jobban megérthessük a Föld geokémiai fejlődését" – mondta Esteban Gazel, a kutatás másik vezetője, az amerikai Cornell Egyetem munkatársa.

A felfedezést a kőzetmintáknak köszönhetik, ami azért különös jelentőségű, mert a szakemberek korábban számításokkal vagy a földköpeny mélyén lévő gyémántok vizsgálatával vontak le következtetések a földköpeny szerekezetéről.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!