Elolvadt a Föld legnagyobb mozgó jéghegye, melynek útját az egész világ végigkísérte

2017-ben szakadt le az Antaktisztról, azóta pedig valóságos "sztárrá" nőtte ki magát a közösségi médiában a gigantikus jégdarab.

Apró darabokra töredezett

Elolvadt a világ egyik legnagyobb területű jéghegye, mely még négy évvel ezelőtt, 2017-ben vált le az Antarkiszról. A jéghegy ebben az időben megközelítőleg hatezer négyzetkilométeres volt - adta hírül a BBC. Mára azonban a műholdfelvételen alapján a gigajéghegy számtalan kis darabra töredezett, az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni.

Az A68 az Antarktiszi-félsziget szélén lévő Larson C-selfjégről szakadt el, egy éven át alig mozdult. Ezután egyre növekvő sebességgel kezdett észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével.

Fotó: 123rf

A milliárd tonnás tömb az ismert útvonalon haladt tovább, az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé sodródott, ahol a legnagyobb jéghegyek szokták végezni úgy, hogy a sekély vizekben lassan elolvadnak.

Ezt azonban az A68-nak azonban valahogy sikerült megúsznia, végül a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

"Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott" - mondta Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója a BBC-nek.

Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett. Különösen akkor beszéltek róla sokat, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz, az emberek pedig aggódni kezdtek az állatokért. (MTI)

Fotó: 123rf

Az emberek több száz, sőt ezer éve is szemtanúi voltak a sarki, másnéven északi fény hihetetlen látványának, ám ekkor inkább féltek és megijedtek tőle, mintsem áhítattal csodálták volna azt – de vajon mi áll ennek a hátterében? Cikkünkből kiderült!

Leadfotó: 123rf

Oldalak