Utazás

Hamarosan újra fehérbe öltözhet Magyarország: ekkor hullhat komolyabb mennyiségű hó hazánkban

A héten még az esőé lesz a főszerep, vasárnap, december 11-én azonban újabb fordulópont következik időjárásunkban: ekkor kelet felé mozdul a délnyugat-európai ciklon, s ennek hatására hidegebb levegő áramlik hazánk térségébe.

Esős hét áll előttünk

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: az előttünk álló héten több hullámban, de szinte folyamatosan esni fog, jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. "A ciklon a Földközi-tengerről hajtja felénk a nagy nedvességtartalmú, enyhe légtömegeket, ez a szituáció okozza Magyarországon a legcsapadékosabb időjárást" - nyilatkozta Molnár László, majd hozzátette: éjszakai, hajnali fagyra csak a hét közepén, szerdán és csütörtökön számíthatunk, a reggelek egyébként országosan fagypont és 6-9 fok között alakulnak. Csütörtökön lesz majd a leghidegebb, ekkor 2-8 fokot mutathat majd a hőmérő higanyszála - fűzte hozzá a szakember. A csapadék túlnyomó része eső formájában éri majd a talajt, a hegyvidéki területeken mutatkozik minimális esély havazásra, illetőleg havas esőre.

Hull a pelyhes - de mikor?

Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzéséből kitűnik, hogy december 11-én, azaz vasárnap újabb fordulóponthoz érkezhet időjárásunk. Ekkor a délnyugat-európai ciklon kelet felé mozdul, a kontinens északi és nyugati tájaira pedig hideg levegő áramlik. Magyarországon jövő hét elején veheti kezdetét a lehűlés, és bár az igazi, kemény tél csak pár napra "köszön be", az Agronaptár információi szerint ekkor bizonyos országrészeken (kivált az északi és a nyugati megyékben) már a síkvidéken is nagyobb mennyiségű hó eshet.

Szerencsére nem kell kétségbeesni, hiszen a hónap közepén, december 14-15. táján megszűnik a hideghullám, és egy tőlünk északnyugatra felbukkanó ciklon hatására újabb felmelegedés kezdődik.

Fotó: 123rf

A Klímapolitikai Intézet szakembere szerint a télkezdet lesz igazán kemény, később újabb fordulatot vesz majd az időjárás.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.