Utazás

Áradások, erdőtüzek, brutális hőmérsékleti rekordok: ezt okozta a globális forróság 2021-ben

A legforróbb évek között tartja számon 2021-et az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata. A pokoli meleg hatására világszerte áradások és erdőtüzek keletkeztek, Magyarországon pedig a gyümölcstermesztés frontján okozott komoly károkat a szokatlanul hideg április.

A legforróbbak között

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai alapján a mérések kezdete óta 2021 az ötödik legmelegebb év volt – tudatta az MTI. A légköi szén-dioxid és metán koncentrációja eközben rekordértéket ért el.

A C3S szerint az utóbbi hét év volt a legmelegebb a rendszeres mérések 1850-es kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet pedig 2021-ben 1,1-1,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900 közötti értéket.

A két legmelegebb évet 2020-ban és 2016-ban dokumentálták.

A párizsi klímaegyezményt aláíró országok arra kötelezték magukat, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a felmelegedést, ezzel ugyanis elkerülhetőek lehetnek a klímaváltozás legrosszabb következményei. Ehhez arra van szükség, hogy a kibocsátás nagyjából felére csökkenjen 2030-ra.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
VI. Fülöp feleségének hivatalos megnevezése Spanyolország királynője, de ha rajtunk múlna, Letícia a divat királynője címet is viselhetné.
Sztárok
Március 18-án startolt a TV2 népszerű napi sorozata, a Hazatalálsz második évada, amelyben a nézők minden hétköznap este izgatottan várják, hogy hogyan alakul Farkasliget lakóinak élete. Réti Adrienn...
Lifestyle
A Bika ma legyen észnél, mert fontos döntéseket kell meghoznia. Napi horoszkóp!