10 dolog, amit csak Indiában láthatsz: Nem fogsz hinni a szemednek!

Eltérő szokások, érdekességek.

Érdekességek az országról

India nemcsak a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa, amelyben több mint 1,3 milliárd ember él. A dél-ázsiai, 28 államot és 7 szövetségi területet magába foglaló ország ennél sokkal több. A világon ugyanis van legalább 10 dolog, amit csak itt láthatsz. Íme!

Óriási zarándoklat

Hallottál már a Kumbh mela-ról? Ez nem más, mint egy tömeges hindu zarándoklat, amely során a hívek rituálisan megfürdenek a Gangesz folyóban. A 12 évente ismétlődő hindu zarándoklat a világ legnagyobb emberi összejövetele: 2001-ben 60 millió látogatója volt, amivel elnyerte a világ legnagyobb találkozója címet. Idén 130 millióra becsülték a résztvevők számát, így azon sem lehet csodálkozni, hogy az esemény állítólag az űrből is látható.

Bikaszörfözés

Indiában hagyománya van a bikaszörfözésnek, amelyet a dél-keralai Anandapally nevű faluban tartanak meg a betakarítási szezon után. A versenyen az állatokkal bokáig érő vízzel teli rizsföldeket szántanak fel, miközben a hajtó egy deszkán állva egyensúlyoz.

Furcsa posták

Abban biztos lehetsz, hogy Indiában nem ugyanolyan postahivatalokat látsz, mint itthon vagy bárhol a világban. Az ázsiai országban leginkább vízen lebegő, faragott hajóra hajazó építmények vannak. Ha hiszed, ha nem, Radzsisztán államban, az 1970-es években még teveposta is működött, vagyis valóban teveháton hordták a leveleket Bengáltól Darjeelingig. Indiában található egyébként a világ legmagasabban fekvő postája is, a 4440 méteres magasságban fekvő Hikkim nevű faluban.

Szeretik az aranyat

Ha hiszed, ha nem, India a világ egyik legnagyobb aranyfogyasztója. Az elmúlt esztendőkben évente átlagosan 838 tonna volt a kereslet Indiában, 2018-ban például 740,6 tonnányi aranyat használtak fel főként ékszerek készítésére.

Leggazdagabb templom

Kerala fővárosában, Thiruvananthapuramban található a világ leggazdagabb hindu temploma, a Padmanabhaswamy templom, ami egyben a leggazdagabb istentiszteleti hely is. 2011-ben a régészeti tanszék a templom titkos részeiben vizsgálta a benne talált, többnyire aranyból, ezüstből és drágakőből készült tárgyakat, amelyek összértéke több száz millió dollár.

Díszes menyasszonyok

Az indiai menyasszonyokat hagyományosan 16 különböző díszítéssel ékesítik, amelyet Sola Shringarnak neveznek. A házasulandó nőket ilyenkor tetőtől talpig feldíszítik, kisminkelik és ékszerezik.

330 millió isten

Bármilyen hihetetlen, a 80 százalékában hindu Indiában 330 milliónyi istent tisztelnek, még ha mindnek nem is tudják a nevét. Fő istenük Brahma, Visnu és Siva – mindegyiknek ugyanolyan fontos a szerepe.

Filmek hazája

A Mumbaiban található Bollywood a világ egyik legnagyobb filmgyártó központja, amely csak 2018-ban 1813 filmet készített. Sőt, már 2012-re messze felülmúlta a Hollywood által gyártottakat.

Különös hidak

Meghalayában, a világ legnedvesebb államában a hidak teljes egészében gyökerekből készülnek, hogy a pára miatt ne kezdjenek el rothadni. Ráadásul ezek még sokkal ellenállóbbak is, mint a fahidak.

A legmagasabb szobor

Az indiai Gudzsarat tartományban található a világ legmagasabb szobra. A 182 méter magas alkotás Sardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, az ország első belügyminiszterét ábrázolja.

Nincs még egy ilyen hely a köztársaságban.

Fotók: Instagram.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!