Sztárok

„Év elején döbbentem rá, hogy szorongok és már nem érzem jól magam a híradós szerepben” – Interjú Szabados Ágnessel

November 26-án került sor a Játékszín falain belül Peller Mariann Szerelemszövetség című regényének bemutatójára, melynek apropóján Szabados Ágnessel beszélgettünk.

Spiritualitás, önismeret, jövőbeli tervek

A műsorvezetőnő és szinkronszínésznő első könyvéhez, a Végtelen kísértéshez hasonlóan a spiritualitást és a karmikus szerelmet középpontba helyező folytatás is Szabados Ágnes könyvkiadójánál, a Libertine Könyvkiadónál látott napvilágot. A Nincs időm olvasni kihívás alapítója és azt RTL közismert arca nemrég nagy mérföldkőhöz érkezett, hiszen nyolc és fél év után úgy döntött, felhagy a híradózással, és ma már a Reggeli műsorvezetőjeként láthatják a nézők. A Femcafe.hu-nak adott interjújában Peller Mariann új könyvéről, az önismeret fejlesztéséről, új szerepéről és jövőbeli terveiről is mesélt részletesen.

A bemutatón több vendéggel is beszélgettetek a regény mondanivalójáról, spiritualitásról, valamint az előző életes utaztatásról. Hamar kiderült, hogy maga a történet kicsit mindenkinek másról szól – Tóth Vera például a változást emelte ki, Hevesi Kriszta pedig inkább a kísértés témakörét járta körül a könyv kapcsán. Számodra miről szól a Szerelemszövetség?

2020-ban indult el a könyvesboltom, és ezzel párhuzamosan jelent meg a Végtelen kísértés a Libertine Könyvkiadó gondozásában. Mariann nélkül nem valósulhatott volna meg ez az álmom, hiszen ő volt a legelső szerzőm. Az első regényének a kéziratát még csak nyolcvan százalékban írta meg, amikor megkerestem őt, és ezután végigkísértem az íróvá válásának útján. Korábban sosem dolgoztunk együtt, nem ismertük egymást, de szép lassan a szakmai kapocsból barátság alakult ki – egyfelől a könyv ezt az egymásra találást jelenti számomra. Másfelől – mivel nem vagyok annyira spirituális beállítottságú, mint Mariann –, a történetnek köszönhetően nyitottabbá váltam a témával kapcsolatban, hiszen a regény kiindulópontja egy elgondolkodtató, érdekes utazás az előző életbe.

A szerző mellett Szabados Ági beszélgetőtársa volt Tóth Vera, Erdélyi Timea és Hevesi Kriszta

Nem mindig könnyű összeegyeztetni a barátságot a munkával. Milyen együtt dolgozni Mariann-nal?

Ma már sok szerzőm van, szerencsére mindegyikkel gördülékeny a közös munka, Mariann-nal pedig különösen könnyen, konfliktusok nélkül megy minden. Kölcsönösen tiszteljük, szeretjük egymást, hálásak vagyunk a másikért, és pontosan tudjuk, kinek mi a szerepe ebben a viszonyban. Nekem nem jöhetett volna létre a könyvkiadóm, ha nincs Mariann, neki pedig nem született volna meg a regénye, ha én nem vagyok. Ő tiszteletben tartja, hogy vannak dolgok, amikben fontosabb a szavam; például abban, hogy mi legyen a könyv címe, vagy milyen legyen a borító. Persze minden fontos döntést csakis vele együttműködve hozok meg. Szerencsére bízik a hozzáértésemben, a tudásomban. Hallgat rám, teljes alázattal fogadja el az észrevételeimet, a szerkesztők és a korrektor javításait, hiszen tudja, hogy a könyvkiadás is egy komoly szakma.

A spiritualitás és a személyiség felfedezése kéz a kézben járnak. Szerinted hogyan fejleszthető az önismeret?

Szerintem elsősorban olvasással. Ha az ember vágyik arra, hogy mélyen magába nézzen, és ne csak szórakozásból olvasson, mindig találhat olyan könyvet, ami választ ad a kérdéseire vagy elindít benne egy új gondolatot. Minden könyvben meg lehet találni azt, ami a személyiségünkre rezonál. Persze a kifejezetten önismereti témájú könyveknek is elég nagy piaca van, mi is adtunk már ki ilyet, a Mélylevegő Projekt könyvét, az Elmerülőt, és most kijött az Öntöző is – ezek mind-mind nagyon sokat segítenek, de azt gondolom, hogy már maga az olvasás is egyfajta önismeret. És persze ott a következő lépés: a pszichológus. Én öt éve járok terápiára, és azzal a pszichológussal, akivel másfél éve dolgozom együtt, az elmúlt egy évben elképesztő utakat jártam be. Tehát szerintem az önismeretet elkezdhetjük olvasással, folytathatjuk önismereti könyvekkel, elmehetünk önismereti csoportokba, workshopokra, következő lépésként pedig felkereshetünk pszichológust.

peller mariann szabados ágnes

Nemrég új fejezet kezdődött az életedben, hiszen hosszú évek után búcsút mondtál a híradózásnak, és most már a RTL Reggelijének csapatát erősíted. Hogyan élted meg ezt a váltást?

Ez egy óriási önismereti út volt. Az év elején döbbentem rá, hogy szorongok és már nem érzem jól magam a híradós szerepben. Sokáig tartott, mire a pszichológusom segítségével rájöttem, hogy ennek véget kell vetnem. Nagyon bátor lépés volt a részemről, de kimondhatom, hogy mostanra sikerült a hátam mögött hagynom ezt az egészet. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy ha akartam volna – és az RTL is működőképes gazdaságilag –, akár nyugdíjas koromig vezethettem volna a Híradót, hiszen a csatorna is hosszú távon tervezett velem. Mindent azt RTL-nek és ennek a nyolc és fél évnek köszönhetek, viszont már nem élveztem, elfáradtam. A kiégést azzal kezeltem, hogy lett egy könyvesboltom és egy könyvkiadóm, de ebből meg az következett, hogy még többet dolgoztam pihenés nélkül. Nem a Reggeli miatt hagytam ott a Híradót, hanem azért, hogy más területen is megmutassam magam. Hál’ istennek a csatorna nagyon támogató volt, köszönettel tartozom nekik ezért. Bízom abban, hogy továbbra is hosszú távon terveznek velem, és más típusú műsorokban is számítanak majd rám – persze olyanban, ami illik az egyéniségemhez. Változásra, életmódváltásra vágytam, illetve arra, hogy ne kelljen hétvégén és késő este dolgoznom, ezt pedig most szerencsére meg is kaptam.

Hogyan érzed magad az új szerepben?

Nagyon élvezem. Rengeteget készülök az adásokra, a beszélgetésekre, és nagy öröm számomra, hogy már két hét után azt a visszajelzést kapom, hogy ez teljesen át is jön a képernyőn. Szeretnék sokat fejlődni, folyamatosan tanulom ezt a műfajt, és visszanézem az adásokat, elemzem, mit és hogyan csinálhattam volna másképp. Kihívásként élem meg, és nagyon örülök, hogy végre érvényesülni tud az egyéniségem, a személyiségem is. Híradósként a nézők csak nagyon keveset kaphattak belőlem, még nevetni sem láttak, mondhatni, megközelíthetetlen voltam számukra. Az elmúlt nyolc és fél évben sokat változtam, és úgy érzem, már nem adott annyit a Híradó, mint régen. Ettől függetlenül továbbra is a hírek szerelmese vagyok, nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki képben legyen a közélettel. A Reggeliben viszont érvényesülni tud a véleményem, és a valódi énem – vagyis itt az a könyves lány lehetek, aki a hétköznapokban is vagyok. Végre eljutottam arra a szintre, hogy most már van annyi önbizalmam, hogy ezt meg merem tenni.

szabados ágnes

Érdekes, hogy így fogalmazol, hiszen mindig is nagyon magabiztosnak tűntél. Korábban tehát nem volt meg a kellő önbizalmad?

Nem igazán. Az elmúlt két évben tettem szert több önbizalomra, köszönhetően a könyvesboltomnak, és annak, hogy mennyien szeretik ezt a közösséget. Rengetegen jönnek be csillogó szemekkel, és elképesztő öröm, hogy amit kitaláltam, valóban működik. Kimondhatom, hogy nagyon jó úton haladok, és sokkal több az önbizalmam, mint két évvel ezelőtt.

Van valamilyen különleges sztorid az új kezdet és a Reggeli kapcsán, amiről már most tudod, hogy mindig emlékezni fogsz rá?

Nagyon jó és újfajta érzés, hogy az elmúlt két hétben rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, amit híradósként kevésbé tapasztaltam. Például volt olyan vendég, aki csakis miattam jött el az adásba, mert szeretett volna ott lenni velem a kezdésemkor – ez például óriási élmény számomra, amire mindig emlékezni fogok. Azt látom, sokan örülnek annak, hogy megjelennek kulturális, könyves témák is, így valamelyest hazai terepen mozoghatok a sok más lehetőség mellett.

Nem csak a televíziózás és a könyvesbolt tölti ki az életedet, hiszen emellett jelen vagy a YouTube-on, nem utolsósorban pedig saját podcast műsorod is van. Hogyan látod magad tíz év múlva? Akkor is több lábon fogsz állni?

Szerintem igen, ugyanis nagyon régóta így élem az életemet, de közben azt is el tudom képzelni, hogy tíz év múlva csak a könyvesboltjaimmal fogok foglalkozni. Nem ragaszkodom görcsösen a televíziózáshoz, tekintve, hogy van saját műsorom a YouTube-on, a Mutasd a könyvespolcod, és persze ott van a podcastem is. De abban is bízom, hogy a jövőben részt vehetek majd az RTL-en egy-egy nekem való produkcióban, akár egy kvízműsorban, mert ez is nagyon érdekel. Továbbra is szeretnék könyvekkel, irodalommal kapcsolatos műsorokat készíteni – akár a tévébe, akár az internetre –, és persze célom, hogy a Libertine egyre sikeresebb legyen. Magánéleti szempontból pedig bízom benne, hogy tíz év múlva már édesanya leszek.

Szabados Ági Mutasd a könyvespolcod! sorozatának újabb részében Lilunál járt, a beszélgetésük pedig jóval túlmutatott az olvasmányokon és a könyvek szeretetén.

Leadfotó: Szabó Lilla

Oldalak

Sztárok
Egészség
Talán nem is gondolnád némelyikről, milyen káros, negatív hatást gyakorolhat az agyadra és annak működésére.
Sztárok
Céline Dion-t évek óta visszatérő izomgörcsök kínozzák, ám az orvosok csak nemrég diagnosztizálták, hogy krónikus fájdalmait egy idegrendszeri betegség okozza. Állapota a kezelések ellenére sem...
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...