Salvador Dalí és Amanda Lear: a különc katalán zseni és múzsája, akiről az a hír járta, hogy férfi

117 éve született a 20. századi festőóriás, Salvador Dalí, akinek egész megbotránkoztató élete maga volt a szürrealizmus.

Salvador Dalí és Amanda Lear

Salvador Dalí a modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. 1904. május 11-én született a katalóniai Figueres városkában. A kis Salvadornak már születése előtt megpecsételődött a sorsa. Ahogy a divany.hu írja, édesanyja két évvel korábban már életet adott egy Salvador Dalínak keresztelt kisfiúnak, aki 22 hónapos korában egy fertőzés következtében elhunyt. A következő fiú, akit ma zseniként tartunk számon, bátyja halála után kilenc hónappal született meg, ezért az egész család úgy vélte, az első Salvador reinkarnációjaként érkezett közéjük. A szülők nemcsak mélyen hittek ebben, de a kisfiút is ebben a hiszemben nevelték, sokszor kisétáltak vele bátyja sírjához, és valóságként mesélték neki reinkarnációs elméletüket.

Ha ez nem lett volna elég, az anya nagyon szeretett volna egy lánygyermeket, így amíg meg nem született Dalí húga, jobb híján fiát öltöztette lányruhákba, és bánt vele úgy, mintha kislány lenne. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy tinédzserkorától élete végig a kétnemű embereket tartotta vonzónak, sőt feleségét is azért imádta, mert megtalálta benne az olyannyira keresett androgün vonásokat.

Talán mondanunk sem kell, hogy Dalí szerelmi élete is furcsán alakult. 1927-ben találkozott a Paul Éluard francia szürrealista költővel nyitott házasságban élő Elena Ivanovna Diakonovával, becenéven Galával. Kapcsolatuk egyre mélyült: az asszony elvált, hozzáment Dalíhoz, és haláláig vele maradt, mint társa és múzsája.

Volt azonban még egy fontos ember Dalí életében, a hetvenes évek európai diszkókirálynője, Amanda Lear személyében, akiről időre időről felröppent a hír, hogy valójában férfi. Ezt a híresztelést pedig Salvador Dalí is szívesen terjesztette. Hogy miért?

Lapozd fel a galériánkat a részletekért!

Amanda Lear élénken érdeklődött a művészetek iránt: előbb Párizsban, majd Londonban tanult festészetet. Fiatal lányként természetesen nem vetette meg a szórakozást sem, egzotikus megjelenésének köszönhetően a londoni éjszakai klubélet kedvelt alakja lett. Dalín kívül is több hírességgel is közeli kapcsolatba került, mint például a Rolling Stones fiatalon elhunyt tagjával, Brian Jonesszal, de szerelembe esett David Bowie-val is, aki arra biztatta, hogy próbálkozzon meg az énekléssel.
Kattints a további képekért!

Szécsi Pál és Domján Edit szerelme és halála, a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt. Hogy miért nem sikerült rendezni a kapcsolatukat, és miért választották ezt az utat, arról Szécsi Kati, Szécsi Pál nővére mesélt, aki elolvasta testvére búcsúlevelét is.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak