Emlékszel még az első szerepeire? Rudolf Péter igazi szívtipróként robbant be a köztudatba – fotók

Ma ünnepeli a születésnapját Rudolf Péter, a hazai művészvilág egyik legkiemelkedőbb alakja: a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész páratlan karriert tudhat a magáénak.

62 éves lett

Magyarország egyik legsokoldalúbb színművésze 1959. október 15-én született Budapesten, Rudolf Ottó nyelvész és Galamb Éva drámapedagógus fiaként. Tizennégyéves koráig főként Vácon és Vácdukán élt, majd ismét felköltözött a fővárosba, ahol az érettségi után egyből a továbbtanulást tervezte, legelső alkalommal azonban sikertelenül felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. – Elkényeztetett kisvárosi üdvöskeként azt hittem, sikerülni fog. Ez volt életem első kudarca, de most már utólag bevallhatom, hogy nagyon jót tett az a pofon – emlékezett vissza nemrég a kezdeti nehézségekre a művész. A második próbálkozása már pozitív eredményt hozott, s végül 1983-ban lediplomázott, a Vígszínház pedig egyből szerződést ajánlott neki, karrierje pedig azonnal beindult. Felejthetetlen alakításokkal és korszakalkotó filmekkel írta be magát a történelembe, s talán a kivételes tehetségén túl mindez annak is köszönhető, hogy nagyon szeret kísérletezni – a karrierje során bizonyított már rendezőként, színművészként és szinkronszínészként is, 2020-tól pedig a Vígszínház igazgatójaként állja meg a helyét. Utánozhatatlan munkáját rangos díjakkal is elismerték az elmúlt évek során, ő azonban sokáig nem tanulta meg megélni a pillanatot.

– Ha belegondolok, hogy a Cha-cha-cha, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása című filmeket két év alatt forgattam le, akkor igencsak megdöbbenek, hisz az egyik egy legendás közönségfilm lett, a másik pedig bejárta a világot, és elnyerte a kritikusok díját Cannes-ban. A Jób lázadását pedig Oscar-díjra is jelölték. Hihetetlen, hogy ez mind velem történt meg, és mindössze két év alatt…– fogalmazott korábban. A közkedvelt színművész ezen a napon ünnepeli a születésnapját, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány fotót az emlékezetes filmszerepeiről.

Tallós Rita, mint Fekete Virág és Rudolf Péter, mint Gruber Ernő az 1982-es Cha-Cha-Cha című filmben. Az alkotás több mint 30 év távlatából körképet fest az 1960-as évek középiskolás hétköznapjairól.
Kattints a további képekért!

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter házassága mesébe illő. Csak keveseknek megy, hogy a munka és a magánélet között megtalálják az egyensúlyt, főleg, ha mindkettőt közösen művelik. Mostanra pedig Rudolf Péternek már lánya is a kollegája.

Leadfotó: Facebook

Oldalak