Rakonczai Imre: Ha tényleg szeretsz valakit, nem nyűg az ajándékozás!

A zenészt karácsonyi terveiről faggattuk.

MikulásGyár 2018 - Adni jó!

A MikulásGyár nem kér emelt díjas sms-t, nem teszi ki bankszámlaszámát, nem fogad el készpénz adományt. Névtelen jótevőket keresnek, akik tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot ajánlanak fel adományként a rászoruló családok megsegítésére. Az elmúlt évek gyakorlatát követve, országszerte számos gyűjtőponton adhatják le dobozaikat az adományozók, 2018. november 30. és december 21. között.

Adni jó

Rakonczai Imre és öccse, Viktor már több mint 20 éve jelen vannak a magyar könnyűzenei életben. A testvérpár dalait, a V.I.P és az R-Port slágereit a mai napig szívesen dúdolja a közönség, de szólókarrierjükben sem hagyták őket magukra a rajongók. Az idősebbik Rakonczai fiúval, Imrével a karácsonyi készülődés kapcsán beszélgettünk, aki idén a MikulásGyár egyik oszlopos fellépője lesz.

Mennyire fontos számodra a jótékonykodás?

Már a pályám elején is mindig jelen voltak a jótékonysági fellépések, de a kor előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ilyen jellegű megkeresések. Fontosnak tartom, hogy az ember tudja, milyen rendezvényhez, ügyhöz adja a munkásságát, a MikulásGyár célkitűzésével pedig teljes mértékben tudtam azonosulni. Ha valakinek elterjed a neve a szakmában és megszereti a közönség, nagyon sok megkeresés érkezik hozzá, de ennek csak töredékét tudja foganatosítani. A jótékonysági felkérések esetén olyan hangulatba kerülök, hogy egyszerűen nem tudok rá nemet mondani. Különösen jó érzéssel tölt el, ha a jótékonysági koncerten az a személy vagy azok a személyek is jelen vannak, akinek megsegítésére felajánlottam a fellépésem.

A MikulásGyár fellépőjeként milyen dalokkal készülsz a koncertedre?

Bevallom, én mindig a koncertre érve állítom össze, hogy az adott helyszín, közönség és atmoszféra milyen repertoárt kíván. Természetesen az ünnepre hangolódó, karácsonyi és téli dalok nem maradnak ki, mert ezeket mindig nagyon szeretik a gyerekek, akik biztosan sokan lesznek a helyszínen. De a szülőknek is kedvezek majd, saját dalokat is elő fogok adni.

Neked is ráhangolódás lesz a koncert a karácsonyra?

Nagyon szeretem az évnek ezt az időszakát, az ünnepi fényektől, díszektől és persze a daloktól én is egyből karácsonyi hangulatba kerülök. Felnőttként már nem úgy éli át ezt az egészet az ember, mint gyerekkorában, de ez természetes. Emlékszem, hogy az öcsémmel mindig nagyon vártuk az ajándékokat, amik minden évben különböző pillanatokban érkeztek, mert a szüleink azt szerették volna, hogy ne számítsunk rá, meglepetésként érjen bennünket. Egy kis karácsonyi csengővel jelezték, hogy elérkezett a pillanat. Sokszor már december 24-én, reggel megkaptuk az ajándékokat, amikkel egész nap tudtunk játszani a fa alatt.

Mi volt a legemlékezetesebb ajándékod?

Minden évben igyekeztek minket olyasmivel meglepni a szüleink, amiről tudták, hogy nagyon vágyunk rá. Két nagyon emlékezetes ajándék jutott eszembe, az egyik az első BMX-em, ami az én gyerekkoromban nagyon menő dolognak számított, valamint az első tévéjátékok, amikkel szünet nélkül játszottunk a tesómmal, még szilveszter után is. Mostanában már nem ajándékozunk, mert felnőttünk és a családban összesen négy unoka született – Viktornak négy gyereke van, nekem meg nulla -, akik most a figyelem és az ajándékozás középpontjában vannak. Szerencsére mindig együtt töltjük a karácsonyt, mert a fellépéseinket az ünnepek utánra időzítjük.

A legtöbb férfi nem igazán élvezi az ajándékozással járó készülődést. Számodra is inkább az együttlét a fontos a karácsonyban?

Akkor én kivétel vagyok, mert nagyon szeretek ajándékozni. Bár a családunkban már egyáltalán nem, vagy csak jelképes ajándékokat adunk egymásnak, korábban Viktorral megleptük egy nagy, tengerentúli utazással a szüleinket. Nagyon jó érzés volt az örömüket látni. Ha ajándékozok, mindig próbálok olyan dolgot kitalálni a másik számára, amire egyáltalán nem számít, de tudom, hogy nagyon fontos számára. Ha például az ember egy olyan párkapcsolatban van, ahol nemcsak azért ajándékozza meg a másikat, mert kötelező, hanem mert tiszta szívből szereti a párját, akkor az mindig ad valami plusz érzelmi töltetet a készülődésnek. Én mindig nagyon szeretem meglepni a szerelmemet, általában ki is találom, mi az, amivel emlékezetessé tudom számára tenni a karácsonyt.

Ezúttal is több híresség csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

Leadfotó: Rakonczai Imre

Oldalak

Szólj hozzá Te is!