Az emigrációban is a legnagyobb magyar színésznő volt - Portré Szeleczky Zitáról

Tavaly volt százöt éve, hogy 1915. április 20-án megszületett Szeleczky Zita, az 1940-es évek első felének egyik legkedveltebb magyar filmsztárja. Bár a politikai körülmények emigrációra kényszerítették őt, egy pillanatra sem felejtette el gyökereit és időskorára hazatért szeretett szülőföldjére.

Sosem feledte, hogy honnan jött

Szeleczky Zita egy cserfes, budapesti leány volt, aki a belváros egyik nagymúltú középiskolájába, a Veres Pálné Gimnáziumba járt. Jó eredményekkel végzett, de őt leginkább a művészetek érdekelték, így érettségi után felvételizett a Színiakadémiára, ahova rögtön fel is vették. A környezete ekkora már világosan látta, hogy nem holmi hiú ábránd a színésznői karrier, ezért támogatták őt.

Hamar befutott a fiatal, gyönyörű lány és nemcsak a teátrumokban, hanem a filmvásznon is gyakori szereplő volt. Vonzó megjelenésével, intelligens és természetes játékával fiatal leányokat, lírai hősnőket és naivákat alakított rövid magyarországi pályáján. Több mint 28 magyar filmet készített, és körülbelül hatvan színpadi szerepe volt, a legtöbb a Nemzeti Színházban, de játszott az Operettszínházban és a Madách Színházban is.

Egy alkalommal halálhírét keltette a sajtó, azt állították, hogy öngyilkos lett Sopronban, ráadásul egy rendőfőkapitány is megerősítette az álhírt. Nem volt semmilyen pártnak tagja, de 1944 novemberében egy „Hungarista Est” keretében elszavalta a Föl a szent háborúra! című, az orosz támadás elleni védekezésre buzdító Petőfi-verset, amit a Magyar Rádió is közvetített. A politikai környezet miatt emigrált, előbb Ausztriában és Olaszországban élt, majd Argentínába költözött, ahol 1951-ben megalapította az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat. Tíz évvel később az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol Wass Alberttel kezdett levelezni, amelyből kiderül, hogy szenvedélyesen küzdött a magyar kultúráért és színházi örökségért annak ellenére is, hogy a rendszer megpróbálta őt ellehetetleníteni.

További részletek a galériában!

Szeleczky Zita 30 éves korában elhagyta az országot, a népbíróság pedig a távollétében elítélte háborús magatartása miatt. Az emigrációs előadóművészi tevékenységét azonban kulturális misszióvá terjesztette ki.
Kattints a további képekért!

A kommentelők nem győzték dicsérni a 31 éves műsorvezetőt, aki egy gyönyörű Daalarna ruhában tündökölt a M2 Petőfi TV-n közvetített Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj gáláján.

Leadfotó: Wikipedia / Aldo Frosi, Hans Hinrich

Oldalak