Peller Mariann: A férjem ateista, mégis támogatta az ötletem - Interjú

Az Utazás a lelked körül közkedvelt műsorvezetője őszintén vallott a beszélgetősorozata kulisszatitkairól.

Kudarc, kitartás, siker

A sikert számtalan kudarc előzi meg Peller Mariann szerint. Az energikus, vidám műsorvezető életében voltak mélypontok és nehézségek, amik bár az adott pillanatban fájtak neki, a csalódásait mindig egy újrakezdés követte. Televíziós és rádiós műsorvezetőként, showműsor szereplőjeként, szinkronszínészként és a Hófehérke musicalben énekesnőként is láthattuk már, de a legjobban a természetfeletti és az emberi érzések szövevényes világa érdekli. A sikerhez vezető úton a legnagyobb társa a hite volt, amit most szakmájával ötvözve páratlan módon szintetizál az általa alapított Feel SOUL Good-Lélekközösségben és az Utazás a lelked körül című beszélgetősorozatban. Már a harmadik évada készül az egyedülálló produkciónak, amiben magyar hírességeket kérdez olyan mély és intim témákról, mint a hit, lélek és vallás. A rendhagyó talkshow-ra harmadik gyermekükként tekintenek férjével, Juni Györggyel, aki bár ateistának vallja magát, mégis hitt abban, hogy felesége sikerre viheti saját ötletét.

Egy héttel ezelőtt a Sikeres Nők kulisszatitkai előadáson láttalak, ahol több híresség - Borbély Alexandra, Jagasics Hedvig, Ördög Nóra, Péterfy Bori, Stahl Judit és Sütő Enikő - társaságában meséltetek a sikerről. A társaságból te voltál azonban az egyedüli, aki felvetette, hogy érdemes lenne beszélgetni a másik pólusról, vagyis a kudarcokról. Hogyan tudtad az élet nagy pofonjait az előnyödre fordítani?

A kudarc és a siker szerintem kéz a kézben jár, elválaszthatatlanok egymástól. A csalódások fájhatnak, de meg kell tanulni együtt élni velük, nekem pedig tényleg jutott ezekből egy pár. Már kamaszlányként tudtam, hogy valami olyasmivel szeretnék foglalkozni, ahol kommunikálni lehet. Kezdetben a jogász pálya vonzott, de elég hamar rájöttem, hogy sok olyan dolgot kellene megtanulnom, ami annyira nem áll közel a szívemhez, így végül nem ide adtam be a jelentkezésem. Megjelentek a kereskedelmi televíziók, én pedig beleszerettem a műsorvezetői szerepbe, meg is próbáltam a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a televíziós műsorkészítő szakot. Első alkalommal eltanácsoltak, mert még túl fiatal, éretlen voltam és nem is voltam túlságosan tájékozott. Olyan dolgokat kérdeztek, mint mennyibe kerül egy kiló kenyér vagy éppen ki a külügyminiszer, ami aztán engem egyáltalán nem érdekelt akkoriban. Elvégeztem a külkert, majd négy évvel később ismét megpróbáltam a dolgot, felkészültebben és fel is vettek.

Először az RTL Klubon láthattunk, 2008-ban a Fogd a pénzt és fuss háziasszonyaként, és bár a műsort elkaszálták, de te időről időre mindig feltűntél a médiában. Úgy látom, hogy az Utazás a lelked körül műsoroddal érkeztél meg abba a pozícióba, amibe szerettél volna.

Ez abszolút így van és köszönöm, hogy így látod. Nagy volt bennem a félelem, mert az ezotéria hosszú ideig úgy jelent meg a médiában, hogy „Tedd a kezed a tévére, küldöm az energiát”. Nem is szívesen használom ezt a kifejezést, inkább azt szoktam mondani, hogy spiritualitás, ezt a szót talán kevésbé kezeljük előítéletekkel. A másik fenntartásom pedig az volt, amitől a legtöbben félünk, hogy bolondnak néznek. Az ismert emberek közül korábban csak nagyon kevesen fedték fel, hogy miben hisznek, milyen spirituális, megmagyarázhatatlan élmények történtek velük, ami teljesen érthető is, hiszen a közönség ítélkezik és ez egy nagyon intim dolog. Én is tartottam attól, hogy bolondnak néznek majd az emberek, de tisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor elhatározásra jutottam és úgy döntöttem, belevágok ebbe a sorozatba. Volt bennem stressz amiatt is, hogy a férjem, hogyan fogadja majd azt, hogy ilyesmibe kezdek, mert ő totálisan szkeptikus, ateistának vallja magát. Amikor elmeséltem neki, akkor pozitívan reagált, elmondta, hogy bár számára abszolút érdektelen a dolog, nem vetné el az ötletet, mert ő is úgy gondolta, hogy ez érdekelheti az embereket. Tulajdonképpen egy este leforgása alatt megterveztük a dolgot, nagyon gyorsan kikristályosodott. Két hónap múlva megcsináltuk a pilotot. Ha a férjem nem szavaz nekem ebben bizalmat, biztosan nem kezdtem volna neki.

Mit szóltak a felkereséshez az első vendégek?

Féltek, nem tudták, mire számítsanak. A hit és a természetfeletti olyan része az ember lelkének, amiről nem lehet kitárulkozás nélkül beszélni. Akiket megkerestem, java részt előadóművészek, de legalábbis a reflektorfényben élnek. Aki ilyen pályát választ, sokkal nagyobb mélységeket és magasságokat tud megélni, mint egy átlagember. Van arra lehetőségük, hogy felmenjenek a színpadra és ott letegyenek terheket, de arra is, hogy átadjanak, közvetítsenek. Tulajdonképpen az interjúalanyaim mind médiumok, a maguk módján. Szinte minden megkeresésnél kiderül valamilyen sztori, amivel az illető kapcsolódik a spiritualitáshoz és az a környezet, amit megteremtettünk az interjú helyszínével biztonságba helyezi az alanyokat. A beszélgetés végére sokan mondják azt, hogy úgy érezték, mintha csak ketten beszélgettünk volna, pedig több fős stábbal dolgozunk. Minden interjú előtt használom az ingámat és elmondok egy személyes mantrát a Mindenséghez – én ebben hiszek -, hogy a lehető legjobban sikerüljön a beszélgetés.

Miközben beszélgetsz az intejrúalanyaiddal, a reakcióid mentén kirajzolódik a saját hited is. Jól érzem, hogy nem konkrét és dogmatikus, hanem inkább mozaikszerű?

Így van, az én hitem egy puzzle. Benne van a kereszténység, a Biblia és Jézus tanításai vagy éppen a reinkarnáció, ugyanakkor a saját személyes meggyőződéseim is. Én hiszek például az angyalokban, akik segítenek és óvnak bennünket. Minden vallást és hitet nagyon tisztelek, nem ítélkezem ilyen téren egy pillanatig sem. Nem mondom, hogy az én vallásos viszonyulásom jobb másénál, nem térítek senkit és nem lesz Mariannizmus sem! (nevet) Azt gondolom, hogy az jó, ha mindenkinek megvan a maga „izmusa”, egy rendszer, amiben hisz, addig, amíg azzal nem sért másokat.

Sosem volt feszültség közted és a férjed között amiatt, hogy eltér a vallásos meggyőződésetek? A gyerekek hite, vallásos nevelése hogy alakul ennek tükrében?

Egyáltalán nem jelent ez problémát közöttünk, mert Gyuri lelkizős típus, mindent meg lehet vele beszélni, Isten létezésében viszont nem hisz. Ezzel neki van dolga, lehet, hogy az előző vagy a mostani életében történt olyan dolog, amiért ő ezt így érzi. A spiritualitás távol áll tőle, de érzelmileg nagyon lehet rá hatni. Az Utazás a lelked körül részein nagy szimbiózisban dolgozunk, ahol sok esetben ő maga hív fel a szerkesztési munkálatok közepette, hogy történt valami olyan a beszélgetésben, ami miatt meg kellett állni. A legutóbb Palya Beával készült beszélgetésünk okozott neki ilyen élményt, aki a semmiből elkezdett énekelni az interjú alatt és az egyszerűen olyan pillanat volt, amire nincsenek megfelelő szavak. Van, amit a férjem is be tud fogadni a fizikai világról túlról, de nem szeretném megtéríteni, ahogy a gyerekeink előtt is nyitva áll a választás, hogy mit akarnak kezdeni a hitükkel. Az én nagyszüleim templomba járó, vallásos emberek voltak, a szüleim kevésbé, engem és a nővéremet, Annát (Peller Anna színművész, a szerk.) viszont római katolikusként megkereszteltettek. Amikor nagyobbacska lettem én magam kértem, hogy lehessek elsőáldozó. Ha Kornél vagy Szilveszter érdeklődni fog a vallások vagy a hit iránt, támogatni fogjuk őket benne, nem ragaszkodunk a saját meggyőződéseinkhez.

Az elején arról beszéltünk, hogy nincs siker kudarc nélkül, ahogyan hit sincs hitetlenség nélkül. Van olyan, amiben nem hiszel?

Tudatosan elutasítom az átkot, szemmel verést. Pontosabban, olyan értelemben hiszek bennük, hogy elismerem, hogy létezhet ilyesmi, meg lehet valakit átkozni, ugyanakkor én az vallom, hogy ezek az ártó szándékú, rossz energiák blokkolhatók.

És olyan, amitől félsz?

Egy dologtól félek, a kínhaláltól. Nagyon bízom benne, hogy békés halálom lesz és nem kell borzasztó szenvedéseket átélnem. Több helyen olvastam erről, ahol azt mondják, maga a halál, az átlépés nem fájdalmas folyamat. Álmomban már volt hasonló élményem, az történt, hogy valaki leszúrt. Biztos vagyok benne, hogy ez visszaemlékezés volt egy korábbi életemre. Nem fájt, hanem valahogy könnyűvé váltam. Lehet, hogy ez egy jelzés volt, hogy ne rettegjek az elmúlástól.

Nemcsak a lelked, hanem a tested egészségéért is sok mindent teszel.

Igyekszem, már amennyire megtehetem ezt az életmódomból adódóan. Sokat jógázom, ami pszichésen és fizikailag is nagyon jól esik. Az ünnepek alatt felszaladt rám 3-4 kiló, amitől szeretnék mihamarabb megszabadulni. A külsőmmel kapcsolatban örök elégedetlenkedő vagyok, szeretek csinos lenni. A csillagjegyem a nyugati asztrológia szerint oroszlán, ezért jól esik, amikor dicsérnek. Elég nagy a teljesítőképességem és jól esik, ha mások visszaigazolják az eredményeimet. Az Utazás a lelked körül kapcsán két nagyszerű szakembertől tanulok, akik a felvételek alatt segítik a munkámat: Gyurkó Katalin védikus asztrológustól és Novák László asztrológus, kártyavetőtől. Katitól tudom, hogy a március egy nagyon intenzív, alkotó időszak lesz a saját életemben és globálisan is, Laci pedig abban támogat, hogyan fogyhatok a holdciklusok segítségével. Nagyon jó kis csapatot alkotunk és remélem a jövőben is elkísérnek bennünket ezen az úton, hiszen már elkezdődtek a következő évad előzetes munkálatai is.

A közkedvelt színésznő elárulta, hogyan űzte el a szorongást az életéből.

Leadfotó: Utazás a lelked körül, lifetevemedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!