Sztárok

Pajzán vérbosszú – interjú Palya Beával

Palya Bea kétszeres Artisjus-díjas, Prima és Fonogram-díjas énekes-dalszerző és tréner. Cigány, magyar, bolgár, indiai, szefárd és más népek dallamainak tolmácsa, saját dalainak írója, zeneileg ő maga a tradíció és az innováció egy személyben.

FemHullám - beszélgetések Kraszkó Zitával

A FemHullám rovatában olyan emberekkel beszélgetek, akikkel már találkoztam vagy valamilyen közünk volt egymáshoz. Akikkel valaha útjelző táblái voltunk egymásnak - és az is lehet, hogy bár hálásan, de már rég elhaladtunk egymás mellett - vagy folyamatosan közös hullámhosszon rezgünk. Figyeljük egymást, sokat tudok róluk és az érdekel, kik is ők valójában. Biztosan másképpen kérdezek és talán másképpen válaszol az, akivel egy FemHullámhosszon vagyunk.

Két hónapja beszéljük, hogy majd beszélünk, azután amikor ráírok, mikor érne rá, rávágja, hogy most. Fél perc alatt küldi a Zoom meghívót, pillanatokon belül látjuk egymást és persze röhögünk azon, hogy egyáltalán nem vagyunk kamera-képesek (sem), de végül is láttuk már egymást sokféleképpen, ő pedig majd úgyis küld nekünk szép fotókat.

Nagyon komoly online életet élsz..

Ezt mindenki mondja és nekem olyan jólesik, de hát ez úgy van, hogy összeültünk egy meetingen az elején és akkor láttuk már, hogy nem lesznek koncertek - bár hozzáteszem azért koncerteket is csináltam online egyet-kettőt. Viszont kreativitást tanítok már egy jó ideje, van egy online kurzusom. És az énekkurzusokat is áttettem onlineba.

Énekelni tanítasz?

Énekelni sokan szeretnének tőlem tanulni, én meg nagyon szeretem csinálni. Egy kis csoportos offline-online formájú kurzust raktam össze, ebben két módszerem keveredik. Az egyik az „Énekelj a saját hangodon”, a másikat pedig úgy hívják: „Átmeneti rítusok belső éneke”. Ez egy sokrétű munka, az énekes ötleteiből vagy népdalátirat születik, vagy valami a saját történetükből megjelenik, énekelt formában. Ez utána óriási pozitív változásokat indít el az életükben, és ezt nem én mondom, hanem ők. Azt vettem észre, hogy a Covid alatt kicsit elvesztek az életből a ritmust adó dolgok, mindenki monotonitásban van, sok barátomtól hallom az unalom szót… amit nekem nehéz érteni, mert én nem érzem ezt, azt hiszem szinte soha.

Sok mindenen mentél keresztül a magánéletedben, miközben folyamatosan képezted magad. Honnan táplálkozik a tapasztalás, amit a saját tréningeiden átadsz az embereknek?

Dalszerzőként is pont ugyanezt csináltam a saját életemben, és rájöttem, hogy ezt meg lehet tanítani embereknek, ha van megfelelő elméleti háttér, struktúra. Kitaláltam, kidolgoztam hosszú évek alatt egy elméletet, gyakorlatokat. Azt szeretném megmutatni, mind az énekkurzuson, mind a kreativitáskurzuson is, hogy az alkotással mennyi mindent el lehet érni, hisz ezt csinálom 30 éve. A „Szeretem az ötleteimet” nevű kreativitástréning már 2019-ben elindult, most futott ötödször, és onnan is azok a visszajelzések, hogy beindul az élet, ha elindul valaki a saját ötletei megvalósításának útján. Ez megerősítés, hogy erre a tudásomra is szükség van, és arra is nagyon figyelek, hogy közben közösség teremtődjön.

Milyen tréner vagy?

Nagyon szeretek és nagyon figyelek. Sokat adok, de sokat is kérek. Persze ezt úgy érem el, hogy a tanítványaim ők maguk akarják csinálni, nem nekem kell megfelelni, hanem ráébrednek a gyakorlatok által, hogy a befektetett munka őket magukat szolgálja. Megértetem velük, hogy valami attól fog változni, ha csináljuk. Én annak tartom a teret, hogy a tanítványaim felfedezzék a bennük rejlő, saját lehetőségeiket. Ahogy ők mondják: Bea, te abban támogatsz, hogy önmagunk lehessünk.

A folytatásban Bea a magánéleti válságáról mesél.

Leadfotó: Palya Bea
Fotó: Veres Anita, HatártalanKÉPzelet
Smink: nude_and_matt_makeup
Styling: Celeni Official

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A tócsni bármikor jó választás: noha egy roppant egyszerű ételről van szó, néhány finom mártogatóssal igazán remek gasztronómiai élményt tud nyújtani – az elkészítési folyamat során azonban nem árt...
Sztárok
Puskás Peti és a felesége, Puskás-Dallos Bogi érthetően nagyon megijedtek. Hirtelen nem is tudták, hogy mihez kezdjenek.
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!