Az egész kamaszkorát egy horrorpincében töltötte – Így él azóta Natascha Kampusch

Mindenkinek ismerősen cseng Natascha Kampusch neve, hiszen a kilencvenes évek végén szinte egész Európa őt kereste. Az akkor tízéves kislány arcképe bejárta a világsajtót, mégsem sikerült a nyomára bukkanni több mint nyolc éven keresztül, ez idő alatt pedig szörnyű kínzásokat kellett kibírnia. Pontoan tizenöt éve, 2006-ban sikerült végre megszöknie, ez történt azóta a most már 33 éves nővel.

A legismertebb ember, aki az eltűnése után előkerült

3096 nap – eddig tartotta fogva Natascha Kampuscht a fogva tartója, Wolfgang Přiklopil. A tízéves osztrák kislányt külön nevelték a szülei, édesanyja az elrablása napján engedte először, hogy egyedül induljon el a bécsi általános iskolába, ahová járt. 1998. március 2-án nem érkezett meg az iskolába, és a következő több mint nyolc évben senki nem tudta, hol van.

Wolfgang Přiklopil egy fehér furgonba rántotta be a kislányt, és az autóval Bécstől félórányira lévő házába vitte Kampuscht. A garázs alatt három méterrel volt egy apró pincéje, alig öt négyzetméteres, ide zárta be a lányt. A férfi felkészült: a pince bejárata betonból és vasból volt, és egy szekrény takarta el.

Eltűnését követően a rendőrség nagy erőkkel elkezdte keresni a kislányt. Egy szemtanú számolt be a fehér furgonról, ezért 776 ilyen járművet vizsgáltak át akkoriban – köztük Přiklopilét is, aki azt állította egyedül volt otthon azon a bizonyos reggelen, és az autót építkezési törmeléke elszállítása végett tartja, amit a rendőrök elegendő alibinek tartottak.

Fogságának első hat hónapjában Natascha egy pillanatra sem hagyhatta el a pincét. Eleinte úgy próbált jelezni a szomszédoknak, hogy vizespalackokat dobált a falnak, vagy épp kezeivel ütögette azokat, de mindhiába. A helyiségnek nem voltak ablakai, és teljesen hangszigetelt volt. Elrablója kívülről szabályozta a világítást és a levegőztetést is. Natascha úgy próbálta megőrizni a belső békéjét, hogy a falban lévő csavarokat számolgatta.

Fogsága alatt Natascha főképp házimunkát végzett, a férfi házát takarította, főzött rá. Megparancsolta, hogy csak lesütött szemmel álljon előtte, és Kampusch csak akkor szólalhatott meg, ha engedélyt kapott rá. Ezen túl Přiklopil könyveket, rádiót és tévét adott neki, de csak előre felvett adásokat nézhetett és hallgathatott, mert a férfi nem akarta, hogy tudja, mennyire keresik. Natascha folyamatos érzelmi és fizikai bántalmazásnak volt kitéve, fogva tartója rendszeresen kínozta, éheztette és megerőszakolta.

A férfi idővel enyhített a szabályokon és beengedte a lányt a házba – de csak nappal, éjszakára ugyanúgy vissza kellett mennie az ablaktalan helyiségbe, ahogy akkor is, amikor a férfi dolgozott. Később aztán Přiklopil újabb engedményeket tett: a lány már az udvarra is kimehetett.

Még nincs vége, lapozz!

Oldalak